Nyrst: Orsök

Ijsland kent pakken schitterende bands – we denken hierbij spontaan aan o.a. Sólstafir, Dynfari, Kontinuum, Misþyrming en Svartidauði om het maar bij die te houden (Wat doen ze daar precies in het water?). Nyrst mag je vanaf nu ook in dat rijtje gaan plaatsen. Dit vijfkoppig black metal gezelschap werd in 2016 opgestart en zorgde al vlug voor een twee tracks tellende demo. Daarna bleef het eigenlijk relatief stil rond de band. Tot nu dus, want met het zes tracks tellende ‘Orsök’ slaat Nyrst keihard toe, althans als je houdt van koude in duisternis razernij die we kennen onder de naam black metal. De lang uitgesponnen opener ‘Æðri verur’ zet meteen de toon: kil, donker en beklijvend geweld in verschillende tempo’s en ritmes wordt furieus door de speakers geknald en houdt je meer dan negen minuten lang geboeid. Je voelt meteen dat de heren hier goed hebben over nagedacht en dat het geheel enorm klikt. Het titelnummer blijkt van het zelfde laken een pak: opnieuw worden we verwend met tal van wendingen in tempo en ritme onderwijl duistere en kille dreiging afvurend die je meeneemt op een onheilspellende trip doorheen het muzikale spectrum van de band. De heren blijven op dit verschroeiende eland verder gaan met ‘Nástirni’ waar de dreigende vocalen je diep onder dompelen in een immens koude en kille duisternis. We zijn drie nummers, zo’n tweeëntwintig minuten ver, en we krabbelen al moeilijk rechtop van zo’n intense mokerslagen, maar we hebben nog niet genoeg gehad en kijken al uit naar het vervolg. Het korte ‘Athöfn’ volgt en is een uiterst kort, maar kil instrumentaal tussenstukje geworden dat je zo’n anderhalve minuut ondergaat en dat je op zadelt met een uiterst ongemakkelijk gevoel: precies alsof er iets enorms uit een diepe duisternis achter je rug te voorschijn kan komen. Daarna pakt ‘Hvísl hinna holdlausu’ de draad weer naadloos op en zet je terug meer dan tien minuten lang met de rug tegen de muur. Intens beukend als het moet, gas terugnemend als het past, maar er steeds voor zorgend dat je omringd wordt door kilte, duisternis en pakken dreigend geweld. En dan doet afsluiter ‘Turnar í fjarska’ daar voor niets in onder, want ook nu weer bevestigd dit gezelschap al het goede dat we reeds hoorden en dompelen de heren ons nogmaals onder in hun kille, duistere en dreigende muzikale wereld. Maar, het spreekt voor zich, wij vinden het allemaal fantastisch en laten ons met plezier meevoeren op deze intense en beklijvende muzikale trip. Ja, je hebt het al geraden, met ‘Orsök’ zorgt Nyrst voor een visitekaartje om “u” tegen te zeggen. Voldoende in ieder geval om elke rechtgeaarde black metal adept over de streep te trekken en ervoor te zorgen dat Ijsland nog een band heeft waar we reikhalzend naar uitkijken.

Luc Ghyselen (88)

Dark Essence Records

Tracklist: 1. Æðri verur 2. Orsök 3. Nástirni 4. Athöfn 5. Hvísl hinna holdlausu 6. Turnar í fjarska