Acherontas: Psychicdeath – The Shattering Of Perceptions

Hou je van black metal? Mag dat wat mystiek, occult, ritueel en / of spiritueel getint zijn? Check dan absoluut zeker het nieuwste werkstuk van het Griekse Acherontas: je wordt op al je wenken bediend! Acherontas werd in 2007 opgestart door vocalist en gitarist V. Priest nadat zijn vorige band, Stutthof, het voor bekeken hield. En eerlijk: daar zijn wij eigenlijk wel blij om want sindsdien timmert Acherontas trouw verder aan zijn muzikale carrière zonder dieptepunten. ‘Psychicdeath – The Shattering Of Perceptions’ is het achtste werkstuk van het gezelschap waar koude en duistere dreiging hand in hand gaat met mythische krachten om tot een beklijvend en intens spiritueel en occult ritueel te komen. Track na track, je vindt er acht op dit album die samen goed zijn voor iets meer dan vijftig minuten intens en beklijvend donker luisterplezier, weet Acherontas je te begeesteren en mee te voeren naar de donkere en koude zijde van zijn muzikale ideeën. En, eerlijk is eerlijk, we krijgen er bijna niet genoeg van. Of dit het sublieme meesterwerk van de band is geworden, laten we nog in het midden – wie weet wat de toekomst nog in petto heeft wat betreft Acherontas – maar wij zijn alvast super content met dit werkstuk. Dat het geheel niet bepaald vernieuwend is, had je al kunnen raden, meer het is verdomd effectief, krachtig energiek en gedreven. Vanaf de eerste tonen van opener ‘Paradigms Of Nyx’ weet je dat dit goed komt, dat je gebeiteld zit voor een intense donkere en beklijvende rit vol zwart geblakerde dreiging. En Acherontas ontgoocheld hier geenszins. Na afloop van ‘Μαγεια των καθρεφτων (Magick of Mirrors)’ blijf je misschien nog even K.O. geslagen nagenieten, maar dan neem je het heft terug in eigen handen en je drukt gewoon de repeat knop van je cd speler nog eens keihard in. Een nieuw rondje onheilspellende en zinderende duistere dreiging komt je dan tegemoet. Je hebt het begrepen: Acherontas zorgt voor een schitterend black metal album die alle adepten van het (sub)genre in hun collectie moeten hebben.

Luc Ghyselen (96)

Agonia Records ARCD 207

Tracklist: 1. Paradigms Of Nyx 2. Κiss The Blood 3. The Brazen Experimentalist 4. Psychic Death “The Shattering of Perceptions” 5. Coiled Splendor 6. The Offering Of Hemlock 7. Sermons Of The Psyche 8. Μαγεια των καθρεφτων (Magick of Mirrors)