Less Win: Given Light

De Deense formatie Less Win brengt post punk volgens het boekje, en voegt daar elementen van no wave aan toe. Dit door middel van vervormde baslijnen, lekker knetterende drums en hoekige gitaren. Alsof de jaren ’80 nooit weg zijn geweest. De dromerige en melodieuze inslag op hun debuut in 2013, en opvolger ‘TRUST’ in 2016 laten echter eveneens horen dat deze heren met beide voeten stevig in het heden staan. Nu is Less Win er terug met een nieuwe schijf ‘Given Light’. Vanaf ‘Tunnel (We Where Given Light)’ wordt die stelling al in de verf gezet. Less Win voegt dus eigenlijk niets extra toe aan dat typische post punk geluid, ook al durven ze links en rechts wel experimenteren door vervormde klanken, eerder subtiel welteverstaan, daaraan toe te voegen. Het zal de liefhebber van de pure post punk en aanverwante worst wezen. Want deze Deense band brengt wel degelijk een portie post punk van een eenzaam hoog niveau, getuige daarvan lekker aanstekelijke songs als ‘The Hanging’, ‘Sure I’ve Been Convinced’ tot ‘Root An Branch’. Allemaal volgens de traditie uit die bonte jaren ’80 dus. Dankzij de nog steeds aanwezige opleving van het post punk genre komt de band daar dus moeiteloos mee weg. Uiteraard komt kwaliteit altijd boven drijven, en levert Less Win een klasse schijf af die aan je ribben blijft kleven, en die elke liefhebber van die meest pure post punk een waar oorgasme zal bezorgen. Luister maar naar songs als ‘Passion’s Puppet’. Ook al hoor je steeds opnieuw duidelijke verwijzingen naar die gouden tijden, zonder dat daar dus echt iets nieuw wordt aan toegevoegd. Het stoort allerminst. Wellicht is het feit dat Less Win angstvallig niet buiten de lijntjes durft te kleuren het enige kleine minpunt aan deze schijf. Want ook bij de daarop volgende songs als ‘Man Of My Time’, ‘History Of Hope’ tot ‘The Wild Desires’ blijft Less Win begane wegen verder bewandelen op dit derde album. Conclusie: Als liefhebber van dat post punk genre voel je over de hele lijn telkens opnieuw een adrenalinestoot van jewelste ontstaan die je doet terug flitsen in de tijd, ook al blijf je dus door diezelfde subtiele knipoogjes naar experimenteren toch ook met beide voeten in dat heden staan. En dat is dan net weer de sterkte van deze band en schijf, een reis doorheen de tijd die niet gedateerd klinkt aanbieden. Daarvoor doen we graag onze puntschoenen terug aan, halen onze zwarte kledij uit de kast net als de oogschaduw en dansen lekker door de huiskamer, want buiten komen mogen we toch niet, alsof diezelfde jaren ’80 nog steeds bezig zijn.

Erik van Damme (75)

The Big Oil Recordings Company

Tracklist: 1. Tunnel (We Where Given Light) 2. The Hanging 3. Sure I’ve Been Convinced 4. Truths, Like Roses (leaning Out) 5. Root And Branch (NWNR) 6. Passion’s Puppet 7. Man Of My Time 8. Putting In The Hours 9. History Of Hope 10.The Wild Desires