Horn: Mohngang

Muzikale duizendpoot Nerrath – een Duitser uit Paderborn – startte in 2002 het éénmansproject Horn. Onder die naam brengt hij met ‘Mohngang’ reeds de achtste langspeler uit. Voor wie Horn volstrekt nieuw is, verwacht je aan pagan metal die hoofdzakelijk richting black metal gaat maar eigenlijk een zeer breed scala aan invloeden en stijlen laat horen. Zo is opener ‘Einleitung – der Wettlauf zum Meer’ volledig instrumentaal en hoewel je het oneerbiedig als een lang uitgesponnen intro zou kunnen benoemen, vormt het een onheilspellende aanloop waarbij je je eerder omgeven weet door een klassiek orkest. Nadien horen we een album dat werkelijk niet veelzijdiger zou kunnen zijn. Nerrath beheerst niet enkel ongeveer elk denkbaar instrument, ook qua zang weet hij een enorme diversiteit tentoon te spreiden gaande van diepe basstem tot rauwe black metal vocals over cleane zang. Doorgaans doet hij dit in zijn moedertaal maar evengoed weet hij te verrassen in het Engels zoals in ‘Upstream Canals, a ships bell sound’. Meteen ook het absolute hoogtepunt van het album voor ons ook al is elk nummer van hoog niveau. De productie is overigens navenant. Links met andere bands zijn niet zo vanzelfsprekend maar dichtst in de buurt komt Falkenbach naar ons aanvoelen en dat is niet enkel omdat het ook een eenmansband is. Met ‘Mohngang’ heeft Horn een absoluut meesterwerkje afgeleverd. Bijzonder veelzijdig album waarbij je bij elke luisterbeurt nieuwe elementen ontdekt. Het enige negatieve dat we over dit album kunnen opmerken, is dat het veel te snel voorbij is. Hoog tijd dat deze band de aandacht krijgt die ze verdient.

K.H. (90)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. Einleitung – der Wettlauf zum Meer 2. Satt scheint der Sud der Tat 3. De Står her som sletta 4. Wär nicht Traubhagel 5. Handkreis und Chor 6. Upstream Canals, a ships bell sound 7. Dulcimerstück 8. Vom Tribock hohl geschossen 9. Ødegård und Peldelschlag 10. Die met dem Bogen auf dem Kreuz (cello version)