Louise Patricia Crane: Deep Blue

Louise Patricia Crane: een compleet nieuwe naam voor ondergetekende. Misschien kennen een aantal onder jullie haar wel dankzij haar werk met The Eden House, een Brits gezelschap dat een mix brengt van gothic, psychedelica en dark wave. ‘Deep Blue’ is het debuut onder haar eigen naam en telt acht nummers die een mix vormen van alternative rock, dark wave en progressive rock. Het ene moment klinkt het erg donker tot zelfs angstaanjagend, terwijl de dame het volgende moment net heel dromerig en toegankelijk klinkt. Het is een wisselwerking van deze twee elementen, en alles wat er tussenin te vinden is in dit muzikale spectrum, die steeds opnieuw terugkeert in elk nummer. We zullen nu niet meteen gaan roepen dat dit de meest toegankelijke of radiovriendelijke muziek is die we de laatste tijd onder de loep hebben genomen, want daarvoor klinkt het geheel toch te donker en bijwijlen veel te somber. Dat Louise Patricia Crane een pak bekende namen uit de rock muziek achter haar project heeft kunnen krijgen, spreekt eigenlijk al boekdelen over haar kunnen. Zo komen o.a. Ian Anderson (Jethro Tull), Jakko Jakszyk (King Crimson) en Danny Thompson (Pentangle / Kate Bush) een of meerdere gastbijdrages leveren. Maar ondanks die “grote, bekende” namen is het toch Louise zelf die hier met de meeste aandacht gaat lopen, want hoewel elke muzikant een uiterst knappe bijdrage levert aan dit geheel, is het haar stem die ons telkens opnieuw volledig over de streep trekt. De dame zorgt hier voor een heel mooi, intens, en diep op het gemoed inwerkend album met acht nummers die stuk voor stuk voor een pak luisterplezier zorgen. Liefhebbers van pure extreme metal moeten zich hier niet aan wagen, maar voor een heel pak muziekfanaten met een brede en open kijk op het muzikale spectrum is het hier genieten van de eerste seconde tot en met de laatste wegstervende toon. ‘Deep Blue’ is een album om ‘s avonds te draaien om tot volledige rust te komen na een stressvolle werkdag.

Luc Ghyselen (85)

Peculiar Doll Records

Tracklist: 1. Deity 2. Snake Oil 3. Painted World 4. Cascading 5. Deep Blue 6. Ophelia 7. Isolde 8. The Eve Of The Hunter