At The Altar Of The Horned God: Through Doors Of Moonlight

At The Altar Of The Horned God is een Spaans éénmansproject van Heolstor (door sommigen misschien bekend van de bands Mystagos en Alverg). Het album brengt volgens het label een ode aan de natuur maar eerlijk gezegd is dat niet helemaal wat we erin horen. Het album telt zeven nummers waarbij opener ‘A Ka Dua’ je meeneemt op wat zou kunnen doorgaan voor één of andere spirituele hoogmis met tantrisch gezang en dito percussie. Net op het moment dat je zou denken dat er iets staat te gebeuren, sterft het nummer uit. Bijna naadloos wordt er overgegaan in ‘Before The Flames Of Undefiled Knowledge’ waar eerder een soort van klaaglijk spoken word het begin vormt. Vervolgens gaat de “zang” verder in een soort van priesterachtig declareren ondersteund door repetitieve percussie doorspekt met keyboards. Dan zorgt ‘Prayer I’ plots voor een totaal ander geluid. Bijna uit het niets word je omver geblazen door quasi klassiek black metal geluid met krijsende vocals, uptempo gitaar en drums. ‘Prayer II (Oh Glorious Pan)’ gaat dan weer terug de volledig tantrische toer op met steeds dezelfde repetitieve vocalen begeleidt door tomdrums. Je ziet zo één of ander offerritueel voor je ogen voltrekken als je dit hoort. ‘Perdition In The Oneness’ neigt eerder terug naar black metal met scherpe gitaren en krijsende zang, al blijft de “spirituele koorsfeer” toch prominent aanwezig. ‘Malediction’ zorgt ervoor dat je je in een kerkdienst waant bij het begin tot een hoge vrouwenstem overneemt en je je eerder in een bos waant omgeven door nimfen. Het nummer doet behoorlijk trance-achtig aan. Afgesloten wordt er met ‘A Circle Of Swaying Leaves’ dat zeer onheilspellend begint waarna de black metal gitaren overnemen. Het is een zeer duister aanvoelend nummer om dit album af te sluiten. ‘Through Doors Of Moonlight’ is een album waarbij je in eerste instantie niet goed weet wat je overkomt. Quasi traditionele black metal nummers worden afgewisseld met eerder spiritueel aandoende tantrische nummers waar metal zeker geen overheersende plaats inneemt. Het hele album ademt een sfeer uit van rituele offers. Het ene moment loert The Hu om de hoek, het volgende moment eerder Immortal. Wie graag in hogere sferen vertoeft, moet dit album zeker eens een luisterbeurt gunnen. Wie op zoek is naar pure black metal gaat bij momenten aan zijn trekken komen maar gaat vooral de wenkbrauwen fronsen.

K.H. (60)

I, Voidhanger Records

Tracklist: 1. A Ka Dua 2. Before The Flames Of Undefiled Knowledge 3. Prayer I 4. Prayer Ii (oh Glorious Pan) 5. Perdition In The Oneness 6. Malediction 7. A Circle Of Swaying Leaves