Spectral Lore / Mare Cognitum: Wanderers: Astrology Of The Nine

‘Wanderers: Astrology Of The Nine’ is een split-album tussen het Griekse Spectral Lore en het Amerikaanse Mare Cognitum. Twee eigenzinnige bands bestaande uit telkens een persoon die hier samenspannen om je een intrigerende reis aan te bieden in hun muzikaal spectrum waar atmospheric black metal en ambient de dienst uit maken. Misschien kan je dit een beetje zien als het vervolg op ‘Sol’, ook al een split album van deze twee projecten uit 2013. Spectral Lore krijgt hier het leeuwendeel (zes nummers) van deze intense bijna twee uur durende trip. Spectral Lore werd in 2005 opgestart door Ayloss, de man achter deze naam. Mare Cognitum werd in 2011 gelanceerd door Jacob Buczarski. Beide heren doen hun zin met hun beklijvende mix van atmosferische stukken en stevige black metal erupties die ze hier en daar wat aanvullen met ambient. Wij, van MUSIKA, vinden dit meestal hemelse muziek, maar bijna twee uur aan een stuk door is ons toch wat van het goede teveel. Ook al omdat er vele lange instrumentale passages tussen zitten die ons meestal net wat minder liggen. We beschouwen beide projecten ook niet als de absolute toppers in het (sub)genre, maar moeten wel eerlijk toegeven dat er stukken en fragmenten langskomen die ons meer dan bevallen. Vandaar dat we je kunnen meegeven dat het misschien een heel goed idee is om het album in stukken te beluisteren, de muzikale trip dus op te delen. Anderzijds is het ook wel zo dat de nummers samen toch een duidelijk geheel vormen, zonder dat dit een echt conceptalbum is geworden. Een beetje misschien als de “Tour De France” met verschillende etappes waarin een tijdrit, een bergrit en een vlakke spurtersetappe niet mag ontbreken. In ieder geval zorgen beide heren / projecten ervoor dat er heel wat atmosferische en rustgevende stukken langskomen, terwijl het hoofdbestanddeel toch furieuze koude black metal is waar pakken donkere dreiging van uit gaat. Geen gemakkelijk werkstuk deze ‘Wanderes: Astrology Of The Nine’, maar wel een zeer intense muzikale rit die wij uiteindelijk in een viertal stukken hebben beluisterd. En dat een paar keer en telkens opnieuw ontdekten we accenten die we eerder over het hoofd hadden gezien. Dat beide bands – Spectral Lore en Mare Cognitum – elkaar hier mooi aanvullen, bewijst het feit dat we geen van beide bands willen voortrekken of achtersteken. Ze zorgen beiden voor knappe, lang uitgesponnen, werkstukken dat pakken liefhebbers van het (sub)genre moet kunnen boeien.

Luc Ghyselen (85)

I, Voidhanger Records

Tracklist: 1. Spectral Lore – Mercury (The Virtuous) 2. Mare Cognitum – Mars (The Warrior) 3. Spectral Lore – Earth (The Mother) 4. Mare Cognitum – Venus (The Priestess) 5. Mare Cognitum – Jupiter (The Giant) 6. Spectral Lore – Saturn (The Rebel) 7. Mare Cognitum – Neptune (The Mystic) 8. Spectral Lore – Uranus (The Fallen) 9. Mare Cognitum / Spectral Lore – Pluto (The Gatekeeper) Part I: Exodus though the Frozen Wastes 10. Mare Cognitum / Spectral Lore – Pluto (The Gatekeeper) Part II: The Astral Bridge