Bonfire: Fistful Of Fire

Ik vraag me af wie het Duitse Bonfire echt kent in onze eigen contreien. Deze band ging immers reeds van start in 1986, en kent zelfs een voorgeschiedenis als Cacumen die terug grijpt tot 1972, maar oogst voornamelijk in het thuisland veel succes. En als je deze ‘Fistful Of Fire’ de eerste keer door de speakers laat knallen, vraag je jezelf af: “Waarom ken ik deze band niet echt goed?”. Laten we het maar houden bij Bonfire. Het debuut onder deze naam, ‘Don’t Touch The Light’, was er in 1986 en met ‘Fistful Of Fire’ is het gezelschap aan album nummer negentien toegekomen. Dat de sound van Bonfire wat gewijzigd is, is niet zo vreemd. De band kende reeds tal van verschillende line-ups en niemand hield al die tijd uit bij de band al mag gitarist Hans Ziller misschien wel de meeste pluimen op zijn hoed steken: hij was erbij tussen 1986 en 1989 en sinds 1996. Wat betreft de sound: de band bouwde mooi op van classic hard rock naar melodic heavy metal en alles wat er tussenin te vinden is. Op dit nieuwste full-album voel je vanaf de eerste seconde, van de traditionele instrumentale opener ‘The Joker’, dat je goed en gebeiteld zit. Hoe dat komt? Daar heb ik niet echt een idee over, maar zodra die intro weerklinkt, voel je het gewoon. Het aanstekelijke, de kracht en de melodie: alles zit meteen goed. En vanaf dan wordt je gewoon meegezogen in het geluid dat de heren neer zetten. Vernieuwend is dit allerminst, maar track na track weet het gezelschap te overtuigen. De ene keer iets krachtiger rockend, een volgend nummer met een wat aanstekelijker en meer toegankelijker geluid en nog een volgend nummer met meer kracht, zonder de melodie uit het oog te verliezen. Elk nummer wordt mooi opgebouwd. Bass en drums zorgen voor een heel solide maar mooie basis, de riffs klinken aanstekelijk, catchy en krachtig en de gitaarsolo’s zijn melodieus en, zonder echt vernieuwend te zijn, inventief. Dan zijn er ook nog de heel krachtige, maar uiterst soepele vocalen. Kortom het zit allemaal goed in elkaar. Het geheel straalt voldoende kracht uit om ook een pak liefhebbers van traditional heavy metal en / of power metal te overtuigen. En de melodie en de aanstekelijkheid zorgen voor de rest. Dit is veertien nummers lang genieten geblazen. Vergeet je luchtgitaar niet, je kan gemakkelijk mee brullen, je mag headbangen, … kortom plezier gegarandeerd. Zelf ben ik geen voorstander van een immer aanwezige (power) ballade, maar zelfs die steekt hier niet af. En dus kom ik terug terecht bij het begin van deze recensie: “Waarom kent niet elke metalhead in onze contreien Bonfire?” Tijd om onze en jullie schade in te halen!

Luc Ghyselen (90)

AFM Records

Tracklist: 1. The Joker 2. Gotta Get Away 3. The Devil Made Me Do It 4. Ride The Blade 5. When An Old Man Cries 6. Rock ‘n’ Roll Survivors 7. Fire And Ice 8. Warrior 9. Fire Etude 10. Breaking Out 11. Fistful Of Fire 12. The Surge 13. Gloryland 14. When An Old Man Cries (Acoustic Version) |