Mortician: Titans

Het Oostenrijkse Mortician staat voor traditionele heavy metal zodat je die zeker niet moet verwarren met de gelijknamige Amerikaanse death metal band die, naar onze bescheiden mening, net iets meer naam en faam heeft opgebouwd. Het Oostenrijkse Mortician brengt op ‘Titans’ negen nummers die duidelijk schatplichtig zijn aan tal van groten uit het genre. Ik denk dan vooral aan Saxon, Judas Priest en dergelijke. Maar daar houdt de vergelijking dan ook mee op. Alhoewel de band met dit album aan zijn derde full-album toe is, blijf ik op mijn honger zitten: ik had duidelijk meer verwacht van een band die sinds 1983 actief is – OK, er is een lange break van negentien jaar tussen 1990 en 2009. Elk nummer is uiterst traditioneel opgebouwd en staat bol van de clichés. Op zich is daar niets mis mee, maar het ontbreekt de band aan het nodige peper en zout om de nummers echt te kruiden. Nu hoor ik nummers die ik onderbreng in het grote vak “dertien in een dozijn”. Negen nummers lang overstijgt Mortician het middelmatige niveau niet en je begrijpt dan ook dat deze ‘Titans’ in mijn collectie vooral stof zal liggen verzamelen. Spijtig, maar van “oude rotten” in het vak had ik veel meer verwacht: nu lijkt het net of dit jonge veulens zijn die een eerste poging wagen om ons te overtuigen van hun kunnen (al mis ik dan weer het enthousiasme die jonge veulens uitstralen).

Luc Ghyselen (58)

Pure Underground Records PURCD 030

Trcaklist: 1. Inmates 2. Spiral Of Death 3. Titans Of Rock 4. Hell Raiser 5. Rat Lines 6. Screamer 7. Rebel Heart 8. Blood Sucking Industry 9. Can’t Stop Rock ‘n Roll