Harem Scarem: Change The World

Het Canadese Harem Scarem werd in 1987 opgestart door vocalist Harry Hess en gitarist Pete Lesperance. Hun melodic hard rock sloeg vooral aan in de V.S. en Canada, maar sijpelde ook door tot in Europa. Na twaalf full-albums leek het doek in 2008 te vallen voor de band. Maar na een stilte van vijf jaar kregen we van Harem Scarem plots een nieuw album te horen. Nieuw is misschien net iets te veel gezegd daar de band een oud succesvol album, ‘Mood Swings’ (origineel het tweede full-album uit 1993), opnieuw opnam en dat aanvulde met drie nieuwe nummers. Maar die nieuwe nummers leunden perfect aan bij dat oudere werk en Harem Scarem bewees ermee dat ze nog steeds een band zijn om rekening mee te houden, zeker in het melodic hard rock / melodic rock segment. Het zette de band ook meteen weer in de spotlight en sindsdien lijkt het muzikale verhaal enkel maar beter en beter te gaan. ‘Thirtheen’ was er reeds een jaartje later en bevestigde al het goed wat de band over zichzelf liet optekenen. ‘United’ (2017) zette dit nog eens extra in de verf en nu is er dus ‘Change The World’. Dit nieuwste werkstuk sluit eigenlijk naadloos aan bij het vorige werk van de heren. Nog steeds tekent de tandem Harry Hess / Pete Lesperance voor uiterst mooi opgebouwde composities waar stevige rock en mooie melodieën worden samen gevoegd tot een geheel. Elf nummers werden aan het nieuwe schijfje toevertrouwd die nog steeds gebouwd worden op die basis. Eigenlijk is Harem Scarem reeds een tijdlang een huis van vertrouwen geworden wat betreft melodic hard rock. Knappe nummers, de ene keer iets steviger, een andere keer iets gevoeliger, zorgen voor een aangenaam luistermoment. Bass en drums zorgen voor de basis, terwijl het mooie gitaarspel van Pete, opgefleurd met de nodige kwalitatieve solo’s, én de soepele, melodieuze vocalen van Harry met de meeste aandacht gaan lopen. Ondergetekende heeft zelfs de indruk dat Harry nooit beter klonk. Maar hoe je het ook draait of keert, Harem Scarem bewijst met dit vijftiende (!) studio-album dat er nog steeds geen sleet zit op het geluid van de band. Liefhebbers van het (sub)genre kunnen dit blindelings aan hun collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (84)

Frontiers Records FRCD 1022

Tracklist: 1. Change The World 2. Aftershock 3. Searching For Meaning 4. The Death Of Me 5. Mother Of Invention 6. No Man’s Land 7. In The Unknown 8. Riot In My Head 9. No Me Without You 10. Fire & Gasoline 11. Swallowed By The Machine