Elfika: Secretum Secretorum

Wellicht zegt de naam Elfika je niets, dan is niet onbegrijpelijk gezien de lading nieuwe bands die elke week roepen om gehoord te worden. Elfika is een Franse symfonische metalband die met ‘Secretum Secretorum’ aan hun tweede proefstuk toe zijn. Het eerste was een demo cd die de naam ‘Elfika’ droeg. Dit album herneemt drie nummers van de demo, weliswaar in een nieuw jasje gestoken. Het nieuwe album telt dus vijf nieuwe nummers. Op vijf jaar tijd had ik eerlijk gezegd wat meer materiaal verwacht. Na de intro, ‘The Chamber Of Secrets’, krijg je het eerste volwaardige nummer: ‘So Human’. De stem van zangeres Laure Ali-Khodja, een Belgische overigens die in Parijs woont, is typisch voor het genre, al moet erbij vermeld worden dat we niet om de oren geslaan worden met die typerende opera-achtige sopraan zang van zovele symfonische bands. Deze labelgenoten van Valkyre, Veil Of Mist en Alwaid klinken als typische exponenten van het genre, maar dit betekent geenszins dat de muziek snel gaat tegenzitten. ‘Angel’ klinkt wat gewoontjes. ‘The Other’ belooft spannender te worden met zijn ruime acht minuten. Het begint alvast symfonisch en progressief … en rustig, maar ‘The Other’ blijkt uiteindelijk een dijk van en song te zijn. ‘Broken Wings’ kan er ook mee door. Het valt op dat Elfika lange nummers schrijft en dan krijg je ook nog het twaalf minuten durende ‘Dark Virgin’. Wat wel opvalt is de poppy invloed bij de laatste nummers, wat het geheel misschien wat minder pepert, maar op een andere manier toch wel kruidt. Mij kan het bevallen deze lichtvoetige symfonische metal. Ik heb geen enkele seconde met tegenzin geluisterd naar dit album dat trouwens een zeer fraaie vormgeving meegekregen heeft. Elfika gaan we trouwens binnenkort kunnen bewonderen op Kraken 2020. Ik weet dat ze live best de moeite waard zijn. Benieuwd hoe deze nummers live zullen klinken.

Frederik Blieck (80)

Valkyrie Rising

Tracklist: 1. The Chamber Of Secrets 2. So Human 3. Angel 4. The Other 5. Broken Wings 6. Dark Virgin 7. Inferno 8. One Day