Blue Öyster Cult: Heaven Forbid

Blue Öyster Cult, een toch tot de verbeelding sprekende Amerikaanse band die in 1967 werd opgestart, zorgde in 1998 voor ‘Heaven Forbid, het dertiende full-album van de band. Het was toen een tijdlang vrij stil geweest rond Blue Öyster Cult daar er ongeveer tien jaar tussen dit album en zijn voorganger zat. Blue Öyster Cult staat voor een mix van hard rock, acid rock, psychedelica en progressive rock. Voor deze ‘Heaven Forbid’ maakte de band vooral gebruik van teksten van John Shirley, een Amerikaanse science fiction en horror schrijver. Niet dat dit zo veel uitmaakt, daar de heren er gewoon een typische Blue Öyster Cult plaat van hebben gemaakt. De mix aan ingrediënten die hun sound uitmaakt, is hier ook duidelijk hoorbaar. De ene keer helt het muzikale spectrum wat over richting acid rock, een volgende keer trekken de heren duidelijkere de kaart hard rock, … Het zorgt voor variatie in een toch mooi samenhangend geheel. Voeg daaraan toe dat Blue Öyster Cult ook over verschillende vocalisten beschikt en je begrijpt dat de band een toch wat aparte plaats in de muziekwereld in nam, ook al omdat al die vocalisten over een mooie, melodieuze en soepele stem beschikten. Heb je niets in huis van Blue Öyster Cult dan kan deze heruitgave van ‘Heaven Forbid’ een mooie start betekenen. De elf nummers op dit album zorgen immers voor een mooie indicatie waar de band voor staat: goed opgebouwde nummers met heel mooie vocalen. Dat niet elke rock en / of metal hier voor valt, begrijpen we best, maar een beetje muziekliefhebber moet her toch voor open staan. Zelf ben ik geen onvoorwaardelijke fan van de band, maar omdat Frontiers Records nu al een tijdje de backcatalogus van de band terug beschikbaar maakt, heb ik de indruk dat ik Blue Öyster Cult al die jaren iets te veel heb genegeerd. De heren hebben hebben echt wel heel knappe nummers geschreven en daarvan vind je er een aantal op elk album dat op de markt kwam.

Luc Ghyselen (78)

Frontiers Records FRCD 1025

Tracklist: 1. See You In Black 2. Harvest Moon 3. Power Underneath Despair 4. X-Ray Eyes 5. Hammer Back 6. Damaged 7. Cold Gray Light Of Dawn 8. Real World 9. Live For Me 10. Still Burnin’ 11. In Thee