Five Finger Death Punch: F8

 

Het Amerikaanse Five Finger Death Punch timmert sinds hun debuut ‘The Way Of The Fist’ uit 2007 aan een razend tempo aan de weg naar de top van het metal firmament. ‘F8’ is reeds het achtste album van de heren en tussen elke release zijn ze quasi continu op tour. Nochtans loopt het pad zeker niet over rozen. Zanger Ivan Moody heeft intussen zijn tweede afkickperiode van alcohol achter de rug en ook bassist Chris Kael heeft de nodige issues met drugs. Eén en ander heeft reeds een aantal keer hun tour op stapel gezet waarbij Moody nog stante pede op het vliegtuig werd gezet richting rehab terwijl de rest van de shows werd afgewerkt met interimzanger Tommy Vext. Dat er al eens harde woorden vielen en de sfeer niet altijd optimaal was, mag dus geen verwondering wekken. Zo verliet drummer en medeoprichter Jeremy Spencer de band, aanvankelijk tijdelijk omwille van rugproblemen maar uiteindelijk definitief. Zijn plaats is ingenomen door Charlie Engen. Kortom het was afwachten welke sporen de strubbelingen hadden achtergelaten bij de nieuwe plaat. In aanloop naar de release benadrukte de promomachine welke enorme verkoopcijfers Five Finger Death Punch kan voorleggen om de status van de band nog eens te onderstrepen. Het maakte dat de verwachtingen niet minder gespannen werden. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we bij een eerste luisterbeurt eerder ontgoocheld waren. Ja, we horen bij vlagen sterke en meeslepende riffs en meebrulrefreinen maar even vaak hadden we het gevoel dat Five Finger Death Punch vooral mikt op het grote publiek door toch vaker dan voordien terug te grijpen naar cleane zang en minder beukende gitaren en drums. En hoewel we ons enkele luisterbeurten later meer kunnen verzoenen met de plaat, blijven we toch enigszins op onze honger zitten. Het klinkt ons allemaal net iets té gepolijst en te clean, té zeer rekening houdend met cijfertjes. Kortom we missen de muilperen zoals ‘White Knuckles’ van de vernoemde debuutplaat. Na de periode van miserie hadden we gehoopt op meer brutaliteit en agressie dan de eerder melancholische sfeer die nu vaak de kop opsteekt. Let wel, ‘F8’ toont zonder meer aan dat Five Finger Death Punch verre van dood en begraven is hetgeen op zich al een prestatie is om “u” tegen te zeggen. Als de heren live ook de demonen van weleer kunnen afschudden, zullen de cijfers onze kritiek ongetwijfeld grandioos tegenspreken. Maar oordeelt u vooral zelf.

K.H. (75)

Better Noise Music

Tracklist: 1. F8 2. Inside Out 3. Full Circle 4. Living The Dream 5. A Little Bit Off 6. Bottom Of The Top 7. To Be Alone 8. Mother May I (Tic Toc) 9. Darkness Settles In 10. This Is War 11. Leave It All Behind 12. Scar Tissues 13. Brighter Side Of Grey 14. Making Monsters (bonus) 15. Death Punch Therapy (bonus) 16. Inside Out (bonus radio edition)