Hartman: 15 Pearls And Gems

De lijst van bands en projecten waaraan zanger/gitarist Oliver Hartmann al heeft meegewerkt is, na zijn meer dan twintig jaren lange carrière, vrij lang geworden. Daarnaast is hij ook vaak als songwriter en producer actief. Hij was bij de start van At Vance en was vaak gastartiest voor onder andere Rhapsody, Freedom Call, Edguy maar ook onze Belgische bands Iron Mask en Magic Kingdom. Recentelijk werkt hij ook vaak samen met Avantasia, dit voor de laatste vier albums en wanneer de band ook live op tournee gaat maakt hij deel uit van de vaste kern. Daarbij komt nog zijn eigen band, waarmee hij nu een collectie van nummers samen bundelt. De band Hartmann bestaat uit zanger/gitarist Oliver Hartmann (of wat had je gedacht), gitarist Mario Reck, bassist Armin Donderer en drummer Markus Kullmann. Het album opent met vijf nieuwe nummers. ‘Can’t Stop This Train’, het eerste, is erg vlot, catchy en melodieus. De trein is met deze goed op gang gezet want ‘Walking On A Thin Line’ gaat nog iets verder in deze melodieuze trend. Een erg goed nummer dat meteen blijft plakken. ‘How Does It Feel’ is op dat vlak gans anders. Het is veel trager en daardoor intenser gespeeld, let maar op de gitaarsolo. Bij ‘You Will Lake It’ gaat het ritme nog een stuk omlaag en de diepe groovy baslijn sleurt en trekt aan het zwaar beukend nummer. ‘Glow’, een nummer van het album ‘Shadows & Silhouettes’ uit 2016, werd ook opnieuw gemixt. Daarna komen vijf uitgekozen covers, onder andere het popnummer ‘When The Rain Begins To Fall’. Het nummer kreeg wat extra punch dankzij gastvocaliste Ina Morgan (Avantasia) en het schurend gitaarwerk dat er tussen verweven werd. Verder vinden we een herwerkte versie van ‘Street Café’ (origineel van Icehouse), ‘Fire And Water’ (origineel van Free) en ‘I Go To Extremes’ dat origineel door Billy Joel uitgebracht werd. Echter, mijn aandacht ging meer naar ‘Uninvited’ (oorspronkelijk van A. Morissette), dat voor de gelegenheid herwerkt werd in een zwaardere en meer theatrale versie. Knap gedaan! Het album sluit af met vijf live tracks van hun voorbije concerten, allemaal opgenomen in Colossaal Aschaffenburg in de voorbije jaren. ‘The Sun’s Still Rising’, ‘What If I’, ‘Don’t Give Up Your Dream’ en ‘Out In The Cold’, stuk voor stuk parels, maar ‘Brothers’ springt er toch bovenuit, waarbij Tobias Sammet een bijna zeven minuten durend duet zingt. Veel diversiteit in die album dat nagenoeg vijf kwartier duurt. Een mooie collectie parels, daar bestaat geen twijfel aan.

Rocking Klingon (84)

Pride & Joy Music PJM 12197

Tracklist: 1. Can’t Stop This Train 2. Walking On A Thin Line 3. How Does It feel 4. You Will Make It 5. Glow (Remix 2020) 6. When The Rain Begins To Fall (feat. Ina Morgan) 7. Street Café 8. I Go To Extremes 9. Uninvited 10. Fire And Water 11. The Sun’s Still Rising (live) 12. What If I (live) 13. Don’t Give Up Your Dream (live) 14. Brothers (live) (feat. Tobias Sammet) 15. Out In The Cold (live)