Neaera: Neaera

Neara is een Duitse melodic death metal band die in 2004 van start ging. De heren zorgden voor zes full-albums die vrij goede kritieken kregen maar hielden het eind 2015 toch voor bekeken. Drie jaar later werden een paar reünie concerten op poten gezet en dat beviel de band wel. Het heilige vuur werd terug aangewakkerd en gitarist Tobias Buck kwam wat later al aan met ideeën voor nieuwe nummers. Het vijftal dat ook al de originele line-up uitmaakte (de band wijzigde nog niet van line-up) – Benjamin Donath (bass), Sebastian Heldt (drums), Stefan Keller (gitaar), Tobias Buck (gitaar) en Benjamin Hilleke (vocals) – ging terug samen rond tafel zitten en besliste om een vervolg te breien aan het Neaera verhaal. Met dit titelloze werkstuk, het zevende full-album dus, willen ze die vernieuwde samenwerking kracht bijzetten en dat zo’n zeven jaar na het laatste album (‘Ours Is The Sorm’). ‘Neaera’ telt elf tracks als je de korte instrumentale opener meerekent en zorgt voor gedreven en krachtig klinkende melodic death metal waar mooie melodieën en krachtig gebeuk worden gemixt tot een vlot, energiek en krachtdadig geheel. De sound steunt op heel stevige drumpatronen, stuwende basslijnen en pakkende riffs waar een massa kracht van uit gaat, maar waar ook de nodige melodie blijkt ingeslepen. De vocalen klinken rauw, maar passen mooi bij het geheel. Het niveau blijft vrij hoog – kan ook niet anders met de pakken ervaring op de teller – en zakt nergens. Uitschieters vind je hier echter ook niet, en dat maakt het misschien net iets moeilijker om op te vallen in de immense stroom aan releases die elke week weer opnieuw onze kant uitkomen. Toch biedt Neaera je op hun nieuwste album voldoende om je aandacht een kleine drie kwartier gemakkelijk vast te houden. De fanbasis die de band tijdens het eerste deel van hun carrière opbouwde, zal in elk geval heel blij zijn met dit nieuwe werkstuk en die kan misschien zelfs nog wat aandikken mits de heren dit album voldoende promoten via live concerten.

Luc Ghyselen (80)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. (Un)drowned 2. Catalyst 3. False Shepherds 4. Resurrection Of Wrath 5. Carriers 6. Rid The Earth Of The Human Virus 7. Sunset Of Mankind 8. Lifeless 9. Eruption In Reverse 10. Torchbearer 11. Deathless