Inner Blast: Figment Of The Imagination

Eindelijk een nieuwe Inner Blast. Na drie jaar wachten begon ik een beetje ongeduldig te worden. Mijn favoriete Portugese gothic metal band is terug en hoe? De stem van Liliana klinkt wederom ongelooflijk goed. Liliana heeft een uniek timbre, een beetje zoals bijvoorbeeld Peter Steele, en een beetje zoals Siouxsie Sioux. Dat kan uiteraard tellen als referentie, maar Liliana zingt echt wel de pannen van het dak. En het dak gaat er reeds in het eerste nummer af. ‘Mankind’ wordt gevolgd door ‘No Strings’. Voor zover ik weet gaat dit niet over de vestimentaire keuze van Liliane, waarover wel zal me worst wezen. ‘No Strings’ gaat een versnelling hoger dan ‘Mankind’. Deze muziek balanceert op de grens tussen gothic en gothic metal, maar blijft wel metal voor de duidelijkheid. ‘There’s No Pride In This War’ – in welke wel overigens? – opent als de soundtrack van een futuristische SF thriller, alvorens los te barsten als een mix van gothic met speed metal. Denk aan Paradise Lost die eens los uit het vuistje zouden gaan jammen maar dan in hogere versnelling. Zo goed dus. ‘We Remain’ is het volgende nummer. Vier op vier tot zover. Stiekem hoop ik dat ze erin slagen nog een tandje bij te steken. ‘Throne Of Lilith’ opent sterk en ontwikkelt zich tot een nummer dat je perfect in het rijtje naast de andere kan plaatsen. Het melodietje blijft wel in je hoofd spoken. ‘O Teu Veneno’ geeft dan weer een idee hoe Inner Blast in het Portugees klinkt. Straf dus. Misschien zelfs liever in het Portugees, toch zo’n mooie taal die zich perfect leent voor gothic metal. ‘O tou Veneno’ is zeker een hoogtepunt. En ‘Can I believe’ klinkt ook fantastisch. Het gelijknamige ‘Figment Of The Imagination’ opent als de opvolger van ‘There’s No Pride In This War’ tot de rif van dienst losbarst en je het idee krijgt dat je Whitesnake-imitatie of zoiets krijgt. Liliana zingt opvallend clean in dit nummer totdat ze een beetje begint te grunten. Bye bye Whitesnake. ‘When You Lost Me’ mag de plaat afsluiten. Dit is misschien het minste nummer van de negen. Maar in elk geval levert Inner Blast iets unieks en zeer moois af. Nu nog uitvissen waar we dit gaan vinden, want Ethereal Sound Works is nu niet het label dat overal verdeeld zal worden. Nu ja, parels vind je ook niet op elke hoek van de straat. Misschien eens gaan vissen in Portugal, althans via het internet op bijvoorbeeld https://www.facebook.com/commerce/products/2416524101794557/. ‘t Is maar een idee.

Frederik Blieck (88)

Ethereal Sound Works

Tracklist: 1. Mankind 2. No Strings 3. There’s No Pride In This War 4. We Remain 5. Throne Of Lillith 6. O Teu Veneno 7. Can I Believe 8. Figment Of The Imagination 9. When You Lost Me