Welicoruss: Siberian Heathen Horde

In 2002 werd Welicoruss opgestart als solo project door vocalist / gitarist Alexey “WelicoRuss” Boganov in Novosibirsk, Siberië. In 2005 werd Welicoruss een heuse band en van daaruit vertrok de trein richting internationaal success. Welicoruss staat voor symphonic black metal, maar accenten uit death metal, progressive metal en pagan maken ook hun opwachting in de sound van het gezelschap. Na een drietal full-albums werd aan de verovering van West-Europa gewerkt. Het grootste succes tot nu toe is ongetwijfeld de passages op HellFest (2017), alwaar ook MUSIKA de band leerde kennen dankzij een verzamel-album en hun fantastische live show. Daarna konden we de band nog een paar keer tijdens live concerten aan het werk zien en verhuisde de band naar Praag, de nieuwe uitvalsbasis van de band. We zijn dan ook heel tevreden dat we nu het nieuwe werkstuk van de band in de cd-speler kunnen stoppen. Het nieuwste werkstuk, ‘Siberian Heathen Horde’, telt negen tracks die precies aansluiten bij wat we reeds hoorden op het verzamel-album uit 2016. En we bedoelen echt wel “aansluiten”. De nieuwe nummers staan er stuk voor stuk en overtuigen ons dermate dat we nu al opnieuw uitkijken naar hun nieuwe live shows. Hun mix van voornamelijk symphonic metal wordt op mooie wijze doorspekt met elementen pagan en progressive metal. Dat de vocalen afwisselend in het Engels of in een voor ons onbegrijpbare taal worden gebracht versterkt het gevoel van paganisme. Verder daalt een diepe koude duisternis over je heen terwijl je track na track wordt ondergedompeld in een dreigende, kille, maar krachtige sound met de nodige symfonische bombast. Het zit allemaal heel mooi samen verwerkt in elke song op dit nieuwe album. Ja, we geven het toe, we hebben een boontje voor Welicoruss, maar zijn dan ook rotsvast overtuigd van het kunnen van dit gezelschap en deze ‘Siberian Heathen Horde’ is een heel mooi bewijs van hun kunnen. Vanaf de eerste klanken van opener ‘Spellcaster’ (een tribal drum ritme) tot en met de laatste tonen van afsluiter ‘Hymn Of Lost Souls’ (beklijvend, intens en met die onbegrijpbare tekst) worden we meegevoerd op een schitterende muzikale trip. We waren al een tijdland overtuigd van dit gezelschap en deze ‘Siberian Heathen Horde’ ontgoocheld ons geen moment. Tijd dus voor elke liefhebber van (symphonic) black metal om Welicoruss te ontdekken!

Luc Ghyselen (90)

El Puerto Records

Tracklist: 1. Spellcaster 2. Siberian Heathen Horde 3. Path Of Seductions 4. Frostbounded 5. Metaphysical 6. Tree Of Nations 7. Crossroad Of Life 8. The Prophecy 9. Hymn Of Lost Souls