Babylonfall: Collapse

Babylonfall is een nieuwe Finse melodic death metal band. Met hun debuutalbum ‘Collapse’ slaan ze direct al gensters. Dit is een meer dan aardige debuutplaat. De start met ‘Murder Of Crows’ is onmiddellijk er al boenk op: pure death metal, helse riffs, stevige grunts, weinig melodie maar recht toe, rechtaan. Er is geen cleane zang te horen. Niet mijn favoriete genre, maar toch prima uitgevoerd. Ook ‘Wrath’ en ‘Burning Daylight’ zijn zo zeer stevig death metal nummers. Mijn interesse gaat echter meer uit naar de andere nummers waar er melodie in de nummers te horen is, er meer tempowisselingen zijn en de grunts afgewisseld worden met (mooie) cleane zang. Met als absoluut pareltje ‘Stars And Constellations’, ook hun hit op Youtube. Dit is melodic death metal op zijn best. ‘Distant Call Of Innocence’ is ook zo een prima nummer en heeft zelfs doom trekjes. Verder allemaal prima nummers. Deze band heeft veel invloeden van andere bands in dit genre: Wolfheart, Dark Tranquility, Soilwork, Amorphis, Omnium Gatherum, Insomnium maar heeft toch zijn eigen, prima stijl ontwikkeld. Babylonfall is zeker een band om te volgen. Elke fan van melodic death metal moet ‘Collapse’ in zijn verzameling hebben. Waarschijnlijk ook een prima live band, zoals zoveel in dit genre.

Bart Verlinde (85)

Inverse Records

Tracklist: 1. Murder Of Crows 2. Awakening 3. Blood Will Be My Crown 4. Silence 5. We Become One 6. Celestials 7. Stars And Constellations 8. Wrath 9. Burning Daylight 10. Distant Call Of Innocence