Conquest Icon: Empire Of The Worm

Het uit Polen afkomstige Conquest Icon werd in 2009 opgestart en zorgde al vlug voor een eerste full-album. ‘Hellspire’ (2010), ons volledig onbekend, was de titel van het eerste werkstuk waarmee Conquest Icon zich op de death metal kaart probeerde te plaatsen. Een paar wisselingen in de line-up later zorgde het gezelschap in 2013 nog voor drie nummers op een split met Empheris, Purifier, Wraith en Necroist. En daarna bleef het eigenlijk stil rond dit doodseskader. Althans op gebied van nieuw werk, want nu kan je (opnieuw) kennis maken met Conquest Icon. Het huidige vijftal – nog steeds hetzelfde als de heren die tekenden voor de drie nummers op het split-album ‘We Are The Ancients’ – zorgt voor tien stevige en krachtige death metal tracks die nu en dan een wat spoortjes van black metal bevatten. En daar is echt niks mis mee. De drumpatronen halen hoge snelheden, de bassen volgen dat hoge tempo perfect, de riffs klinken staalhard en krachtig en de rauwe en ruw klinkende vocalen passen daar erg goed bij. Voor fijne melodieuze of vingervlugge gitaarsolo’s ben je niet aan het juiste adres, wel voor heel krachtig en stevig beukwerk dat ervoor zorgt dat je nekwervels nog eens goed worden getest. Zeven jaar is natuurlijk een lange periode van stilte in de tegenwoordig tijdsgeest dat alle wat je nu hoort, morgen al bijna verouderd klinkt. Gelukkig staat op traditionele death metal geen houdbaarheidsdatum en of die nu van tien jaar terug is, of van nog langer geleden, of net vers uit de pers: het maakt ons alvast geen moer uit, als het maar goed en krachtdadig klinkt. En dat is precies wat Conquest Icon ons weet te bieden in tien vrij korte, maar stevig gebalde nummers. Dat de heren daarmee geen originaliteitsprijs zullen weten te winnen, beseffen we maar al te goed, maar eens zonder nadenken stevig en ongenadeloos uit de bol gaan is ook al fijn in deze wereld. Conquest Icon lijkt met deze ‘Empire Of The Worms’ precies het juiste recept te hebben gevonden. Een album waar death metal fanaten een tijdlang zoet zullen mee zijn.

Luc Ghyselen (78)

Godz Ov War Productions GOWP MDLIV

Tracklist: 1. Vermin 2. Sacrifical Circle 3. Deathlike Shadows Rising 4. Unholy Death Metal 5. Empire Of The Worm 6. Toward Darkness 7. Behold the Flames Of Hell 8. Pilgrim Of Doom 9. Crown The Beast 10. Here And Beyond