Seven Spires: Emerald Seas

Seven Spires is een typisch voorbeeld van een geweldige band die onder de radar opereert. ‘Emerald Seas’ is nog maar het tweede album, maar de drie jaar stilte tussen debuut ‘Solveig’ en dit album hebben er toch een beetje voor gezorgd dat Adrienne Cowan & co iet of wat in de vergetelheid geraakten. Begrijpbaar ook gezien het oneindig aantal bands en releases, waarbij je op de duur het bos door de bomen niet meer ziet. Gelukkig ging er onmiddellijk een belletje rinkelen toen Seven Spires op de releaselijsten verscheen. Adrienne schitterde vorige zomer nog live op tournee met Avantasia. Het hoeft dus waarschijnlijk geen betoog dat Adrienne een behoorlijk stukje kan zingen. En zeggen dat ze vroeger synth speelde in Winds of Plague. Ik ga er ook gen doekjes om winden dat Seven Spires hier een fantastisch album neerzet. Seven Spires heeft zich duidelijk een identiteit aangemeten en dat binnen een genre dat al op duizenden manieren uitgemolken werd. Het unieke aan Seven Spires is dat ze moeiteloos melodie afwisselen met power metal van de bovenste plank. De arrangementen klinken nergens saai of reeds gehoord. Bovendien duiken er hier en daar wat andere invloeden op, voornamelijk Keltische, maar ook progressieve en symfonische, die de songs een unieke draai geven. Fans van de laatste Nighwish platen of van Beyond The Black moeten dit album zeker weten te smaken. Probeer er ook maar eens een minder nummer uit te halen; hoe meer je zal zoeken, hoe moeilijker het zal worden om er één te vinden. Nee, dit album is omwille van zijn gelaagdheid ook een groeier. Frontiers Records is zichzelf een fris gezicht aan het aanmeten en met bands van dit niveau kan het niet anders dan lukken.

Frederik Blieck (83)

Frontiers Records FRCD1014

Tracklist: 1. Igne Defendit 2. Ghost Of A Dream 3. No Words Exchanged 4. Every Crest 5. Unmapped Darkness 6. Succumb 7. Drowner Of Worlds 8. Silvery Moon 9. Bury You 10. Fearless 11. With Love From The Other Side 12. The Trouble With Eternal Life 13. Emerald Seas Overture