Black Swan: Shake The World

Het concept van de supergroep is weliswaar niet nieuw. Vaak is het een productieve uitlaatklep voor muzikanten die op zoek zijn naar een alternatieve wijze om zich uit te drukken, naast hun bestaande werk. Frontiers heeft dit concept de laatste jaren nieuw leven ingeblazen. Maar wanneer heb je de perfecte line-up? Wanneer heb je de ideale band? Die vraag moet echter veel gevraagd worden in het hoofdkantoor in Italië door CEO Serafino Perugino. Elke maand lijkt het erop dat er een of andere plaat is waar ze een lading artiesten bij elkaar krijgen en ze samen te laten improviseren tot iets wat je niet helemaal verwachtte. Zo hebben ook zanger Robin McAuley (McAuley Schenker Group), gitarist Reb Beach (Winger, Whitesnake), bassist Jeff Pilson (Foreigner, The End Machine, Dokken) en drummer Matt Starr (Ace Frehley, Mr. Big) hun krachten gebundeld in een bandproject: Black Swan. Hun 2020-debuut, ‘Shake the World’ is in elk geval groots opgezet en de verwachtingen liggen dus vrij hoog met dergelijke line-up. Een logische album cover met een … zwaan, alhoewel die zwaan wit is en de band uitgerekend Black Swan als naam kreeg … Nou ja, laten we vooral naar de muziek luisteren. Het openingsnummer ‘Shake The World’ start met roffelend getrommel en een riff, waarmee de voorzet is gegeven. Het evolueert in een stampende rocker, die oog heeft voor ritme met strakke riffs, die samen met de schreeuwerige vocalen dominant de teugels in handen houden. ‘Big Disaster’ heeft een groovy baslijn die een pak trager beukt dan de opener. Weinig variatie maar het strakke ritme laat dit ook niet veel toe. De prachtige classic rock ‘Johnny Came Marching’ laat door het tergend traag ritme veel soleerwerk toe voor gitarist en vocalist. Even alles overhoop gooien met ‘Immortal Souls’ met een moderne vorm van rock ‘n roll. ‘Make It There’ is de powerballad die even het uurtje breekt. Een iets melancholische ondertoon in de vocalen neemt niet weg dat dit een goed nummer is. De intense start van ‘She’s Onto Us’ wekt terug de aandacht met vlot gitaarverweer. Het melodieuze nummer bolt lekker en nodigt uit om mee te zingen. Wat boogie woogie in ‘The Rock That Rolled Away’: het moet kunnen. Een tweede nummer dat vlotjes de zes minuten overschrijdt en toch boeiend blijft door de melodie, strak ritme en knappe opbouw. Modern en toch klassiek klinkend. ‘Long Road To Nowhere’ is er zo eentje die ook al in de eighties had kunnen scoren door zijn vlot tempo van drum en bas. Als je van je hardrock houdt met veel groove en een aantal geweldige melodieën, dan is ‘Sacred Place’ je ding. Het nummer start met een zachte blues intro om eventjes weg te dromen. Dat luchtig gevoel blijft gans het nummer, zelfs als het ritme op gang komt, al is het nummer meer rock dan blues, mede inclusief de gierende gitaarsolo. ‘Unless We Change’ is een nummer dat je makkelijk verkeerd inschat. Het begint erg rustig en gaat over in een classic metal gedeelte. Na de brug naar het refrein draait het helemaal open en wordt het nummer helemaal opengebroken. Telkens het ritme en sfeer omkeren, het is een mooi voorbeeld van knap arrangement in de nummers. Afsluiten met een ballad is vaak een verkeerd signaal, maar hier is het in schoonheid. ‘Divided United’ begint met piano van Jeff Pilson, waarna de gitaar en de zang zachtjes aansluiting vinden. Het nummer bouwt zich op mooi op. Veel hiervan is te danken aan McAuley die dit Queen-achtige nummer volledig naar zijn hand weet te zetten. Er is geen slecht liedje of een saaie riff te vinden op deze plaat. ‘Shake The World’ is een album dat gespeeld is door sterke muzikanten en zorgt voor een indrukwekkende luisterervaring. Tussen het vakmanschap van alle vier de leden, Het schrijftalent van Reb en de productie van Jeff Pilson, komt het allemaal samen om hier echt te schitteren. Enige vraag is of we deze bezetting ooit live zullen tegenkomen.

Rocking Klingon (83)

Frontiers Records FRCD 1012

Tracklist: 1. Shake The World 2. Big Disaster 3. Johnny Came Marching 4. Immortal Souls 5. Make It There 6. She’s On To Us 7. The Rock That Rolled Away 8. Long Road To Nowhere 9. Sacred Place 10. Unless We Change 11. Divided United