Archon Angel: Fallen

Archon Angel is een nieuw project opgestart door gitarist Aldo Lonobile (Secret Sphere) en vocalist Zak Stevens (ex Savatage, Circle II Circle) nadat de twee elkaar hadden ontmoet tijdens de opnames van Timo Tollki’s Avalon’s album ‘Return To Eden’. De tien nummers die de band hier neergezet worden werden door beide protagonisten geschreven in samenwerking met Simone Mularoni (o.a. DGM) en Alessandro Del Vecchio (o.a. Edge Of Forever), nog twee befaamde artiesten. Deze ‘Fallen’ kreeg een centraal thema mee op tekstueel vlak: de archon. De archon staat in voor het overbrengen van berichten tussen God en de mensen op aarde. Op muzikaal vlak kan je Archon Angel situeren bij progressive power metal. Door de krachtige vocalen van zak ga je bijna automatisch ook denken aan Savatage en daar is veel over te zeggen. Want, inderdaad, het totaalgeluid van deze Archon Angel neigt erg richting Savatage, al krijgt het album een, naar onze smaak, iets meer symfonisch gericht accent mee. Dit neemt natuurlijk niets af van het geheel. Integendeel misschien: het zet ook duidelijk de melodie├źn in de kijker, die hand in hand gaan met de kracht die elk nummer opnieuw uitstraalt. Naast de superbe stem en dito vocalen van Zak is ook het gitaarwerk van Aldo bij momenten indrukwekkend te noemen. Het duo laat zich op dit debuut bijstaan door Yves Campion (bass), Marco Lazzarini (drums) en Antonio Agate (keyboards, piano). Echte uitschieters, die je wel steeds opnieuw kon vinden op albums van Savatage, vind je dit keer niet. En dat is misschien het enige minpuntje aan dit album, al moeten we toegeven dat we niet echt fan zijn van de wat zeemzoete ballade ‘Brought To The Edge’. Maar dit mag zeker de pret niet drukken: Archon Angel zorgt met ‘Fallen’ voor een schitterend visitekaartje. Naar het schijnt willen de heren dit ook tijdens live concerten gaan promoten. Wel, waar wachten jullie heren en dames organisatoren nog op?

Luc Ghyselen (86)

Frontiers Records FRCD

Tracklist: 1. Fallen 2. The Serpent 3. Rise 4. Under The Spell 5. Twilight 6. Faces Of Innocence 7. Hit The Wall 8. Who’s In The Mirror 9. Brought To The Edge 10. Return Of The Storm