Wicked Asylum: Out Of The Mist

Een review beginnen zonder ook nog maar een noot geluisterd te hebben naar het album dat beoordeeld dient te worden, moet uiteraard kunnen indien de informatie betrekking heeft tot de band en de release. Wicked Asylum is een Italiaanse all-female metal band met roots in het wonderschone Como. Ze brachten in 2016 een ep-tje, ‘Rebirth’, uit met een 3-tal nummers. Het was wachten tot op heden voor het vervolg in de vorm van een debuutalbum. Ondertussen hebben we ook all-female band Killin’ Beaudelaire die met een debuut op de proppen komt en verschillende andere female-fronted bands die werk uitbrengen of recentelijk uitbrachten. Denk maar aan Elegy Of Madness, Ravenword, Temperance, Aevum, Constraint, Onydia en binnenkort Moonlight Haze, Volturian en Overlaps. Uiteraard houden de meeste dames zich op in het symfonische genre en hardere rock, maar ook de extremere genres kan de Italiaanse dames beroeren: Messa, Haunted, Death & Legacy, Cadaveria, 5Rand, Mechanical God Creation, etc. Italië houdt van muziek en kunst in het algemeen en door de positie van de vrouw in Italië vinden de dames hun weg zonder problemen in ‘Il Metalo’. En de heren, hoe macho ze ook mogen zijn, gaan hen geen strobreed in de weg leggen daarvoor staan de donnas teveel op een pedestal. ‘La Mama’ blijft heilig in Italië. Houden zo. Nu komt Wicked Asylum zich dus aan de wereld voorstellen via een tiental nummers. Na gekke intro ‘Haze’ trekt de mist op rond Wicked Asylum en krijg je ‘Soldier’ voorgeschoteld’. ‘Soldier’ blijkt niet van een elite-eenheid afkomstig, maar eerder standaard-infanterie te zijn. Het geluid van Wicked Asylum mag je bestempelen als harde rock met wat nu-metal invloeden. ‘Bleeding Rust’ klinkt wat overtuigender. ‘Split’ doet er nog een schepje bovenop. ‘Threnody’ is OK. ‘Sun Will Rise’ is iets ingetogener en genietbaar. ‘Out Of The Mist’ zelf is middelmatig. ‘Choke And Die’ is veel beter. Het voorlaatste nummer, ‘The Meadow Of Sins’ is eigenlijk het laatste nummer aangezien ‘Maze’ eerder als outro mag bestempled worden. Al bij al valt het album nogal licht uit. Jammer, want vier jaar erover doen en dan met acht nummers komen, waarvan enkele middelmatig is niet bepaald een statement maken. Wicked Asylum doet de mist niet helemaal opentrekken. Voorlopig blijft het een beetje wazig wat de band alsnog vermag.

Frederik Blieck (75)

Volcano Records

Tracklist: 1. Haze 2. Sold(ier) 3. Bleeding Rust 4. Split 5. Threnody 6. Sun Will Rise 7. Out Of The Mist 8. Choke And Die 9. The Meadow Of Sins 10. Maze