Regarde Les Hommes Tomber: Ascenscion

Op diverse fora en verzamelaarspagina’s werden we het bestaan van Regarde Les Hommes Tomber gewaar. Naar de aard van die site’s uitgaand gingen we er altijd van uit dat het hier om atmosferische black metal ging, maar nu we de band op ons bord krijgen blijkt de Franse groep een hybride van sludge, death metal en post-black metal te brengen. ‘Ascenscion’ is hun derde album en maakt hiermee de overgang van het kleine Les Acteurs de l’Ombre naar het grotere Season Of Mist. Hard werken loont en ook een ferm live optreden helpt hierbij. Men reisde in het kielzog van onder andere Yob, Enslaved, Amenra en Der Weg Einer Freiheit en gaf reeds acte de presence op Hellfest, Roadburn en Dour (die laatste bezoeken ze dit jaar overigens opnieuw). Het laatste nieuwe album, getiteld ‘Ascension’, is kennelijk de afsluiter van een drieluik dat begon in 2013 met het naar zichzelf getitelde debuut en opgevolgd werd in 2015 met ‘Exile’. Het Concept gaat over de teloorgang van de mens en hoe god hen afwijst en foltert ondanks hun toewijding en liefde. Het geheel is nogal bijbels om eerlijk te zijn en zware kost om in diepte te dissecteren. Muzikaal gezien is het echter ook loodzwaar en donker. Gelukkig hier geen jaren negentig black metal gekrijs, maar een wanhopige schreeuw waar onze nekharen meer of eens van recht komen te staan. Als geheel buldert het met een redelijke vaart over alles heen (het slagwerk doorheen dit album zijn fantastisch), maar kent toch af en toe (mede dankzij de gitaarlijnen) wat schoonheid. Soms is het nogal een zware zit, aangezien het nogal wat hopeloosheid en weltschmerz in ons losmaakt. Met een naam als Regarde Les Hommes Tomber spreekt dit natuurlijk voor zichzelf, alhoewel dit kennelijk uit een film uit 1994 komt. ‘Ascension’ is geen album waar je na een paar keer volledig mee bent, maar vergt uitgebreide luisterbeurten waar je totaal op de muziek gefocust raakt. Alhoewel we hier niet bepaald mee kunnen fluiten met het album vonden we het een allerminst saaie rit.

Levi De Luycker (84)

Season Of Mist

Tracklist: 1. L’ascension 2. A New Order 3. The Renegade Son 4. The Crowning 5. Stellar Cross 6. La Tentation 7. Au Bord Du Gouffre