Deem Index: Mass // Minus (ep)

Met de ep ‘Mass // Minus’ is het Nederlandse Deem Index aan zijn tweede ep toe. Dit gezelschap is sinds 2011 met dezelfde line-up aan een muzikale carrière aan het werken. De ep ‘Vain // Void’ (2014) zorgde voor de eerste kennismaking met de band die zich niet gemakkelijk in een bepaald muzikaal vakje laat duwen. Een mix van heavy metal, thrash metal, death metal en melodic metal waren immers je deel. Dit is op dit zes tracks tellend tweede werkstuk niet anders. ‘Scale Of Content’ mag openen en zet meteen de toon: krachtige en energieke metal met een mix van eerder opgesomde (sub)genres. Het vloeit allemaal mooi samen in een gedreven nummer met kloeke vocalen. ‘Monologue About Violets’ opent met melodieuze vocalen maar laat al vlug zijn ware gezicht zien: melodic death metal met accenten die naar thrash neigen. Drums en bass staan in voor de solide basis, de riffs klinken krachtig en er zit een mooie variatie in de vocalen die van cleane vocals naar grunts gaan en terug. ‘Solo’ – een volwaardig nummer en niet een solo moment voor een bepaald instrument – gaat op de ingeslagen weg verder. Het zijn de krachtige vocalen die, naar onze smaak alvast, met de meeste aandacht gaan lopen. Het gedreven en energieke ‘Vortex In Slow Motion’ volgt en is een mooie verder zetting van hun mix van (vooral) elementen uit melodic death metal en thrash metal. ‘Three Stones Back’ opent rustig en kalm met melodieus gitaarspel maar wint uiteindelijk aan kracht, zonder de melodie uit het oog te verliezen: een mooi opgebouwd en gearrangeerd nummer met heel wat wisselingen in tempo en ritme. Het gedreven en heel energieke ‘Halo’ sluit deze ep in stijl af. Met ‘Mass // Minus’ zorgt het uit de buurt van Arnhem afkomstige Deem Index voor een mooie tweede ep, waarmee het logische nieuwe stap in hun ontwikkeling zet. Zeker liefhebbers van melodic death metal moeten dit nieuwste werkstuk van Deem Index eens checken, het zal hen, zeker weten, niet spijten.

Luc Ghyselen (85)

Independent release

Tracklist: 1. Scale Of Content 2. Monologue About Violets 3. Solo 4. Vortex In Slow Motion 5. Three Stones Back 6. Halo