Enzo And The Glory Ensemble: In The Name Of The World Spirit

Achter de naam Enzo And The Glory Ensemble schuilt componist / vocalist / gitarist Enzo Donnarumma. En het “glory ensemble” dat de man heeft samengesteld om zijn derde full-album te vervolledigen is er een om “u” tegen want, zeg nu zelf, naast Enzo zelf hoor je hier volgende artiesten aan het werk: Marty Friedman, Kobi Farhi (Orphaned Land), Ralf Scheepers (Primal Fear), Mark Zonder (Fates Warning, Warlord), Gary Wehrkamp & Brian Ashland (Shadow Gallery), Nicholas Leptos (Warlord, Arrayan Path), Derek Corzine & Amulyn Braught Corzine (Whisper From Heaven), David Brown (Metatrone), Alessandro Battini (Dark Horizon), Maria Londino and Francesco Romeggini (S91), Mr Jack, Claudia Coticelli, Clara People en Philip Bynoe (Steve Vai). Met dit derde en laatste deel van een trilogie – de twee vorige albums ‘In The Name Of The Father’ (2015) en ‘In The Name Of The Sun’ (2017) ontsnapten aan onze aandacht – krijg je een werkelijk schitterend album in handen die een brug slaat tussen het Westen en (Midden-)Oosterse culturen. Dit dertien tracks tellende geheel is een “must have” geworden voor elke liefhebber van progressive symphonic metal met etnische invloeden. Misschien gaat de vergelijking niet echt op, maar zeker qua niveau mag je dit evengoed hoog inschatten als het Ayreon project van Arjen Lucassen. Dit is genieten geblazen vanaf de eerste tonen van opener ‘Precariousness’ tot en met de slotakkoorden van ‘One Reason’. Schitterend opgebouwde en gearrangeerde songs zijn je deel met subliem gitaarwerk, knappe drumpatronen, mooie basslijnen en een schitterende kleurenpalet aan symfonische accenten. Maar de grootste blikvanger lijkt me de vocale pracht. Naast de reeks vocalisten die ik reeds opsomde in de line-up is er ook nog het Congolese Weza Meza Choir die nog wat extra etnische accenten toevoegt. Het hele album lang zit je op het puntje van je stoel te genieten van knappe wendingen in tempo, ritme en gemoed, de schitterende instrumentatie en de verbluffende vocale arrangementen. Naar het schijnt wordt dit ondergebracht in het vakje gospel metal, maar daar heb ik eigenlijk lak aan: dit is gewoon een verbluffend album dat je meevoert op een mooie en schitterende muzikale trip waar hoogstaande vocalen met de meeste aandacht gaan lopen, maar waar het instrumentale gedeelte perfect op is afgestemd en al evengoed voor mooie hoogstandjes zorgt. Indien je dus Ayreon of ook nog Tobias Sammet’s Avantasia of zelfs Myrath of Orphaned Land weet te waarderen, check dan honderd procent zeker eens dit derde werkstuk van Enzo And The Glory Ensemble.

Luc Ghyselen (90)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Precariousness 2. Nothingness (It’s Everyone’s Fate) 3. The Bronze Age 4. Try To Put In Pit The Fear 5. To Every Chest 6. Just In My Heart The Blame 7. I’ll Add More 8. My Pillory 9. Last Weep 10. Psalm 13 (Tell Me) 11. Echo 12. One Reason