Kreator: London Apocalypticon – Live At The Roundhouse

De Duitse trash metal grootheid Kreator nadert stilaan haar veertigste verjaardag. Vóór het zover is, schotelen frontman Mille Petrozza en de zijnen u het livealbum ‘London Apocalypticon – Live At The Roundhouse’ voor. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we altijd met een zekere terughoudendheid staan ten opzichte van live albums. Enerzijds menen we dat een goeie band zich écht weet te onderscheiden door sterke live prestaties maar daar staat tegenover dat live albums heel erg vaak een zoethoudertje zijn voor de fans om te tijdspanne tussen twee albums te overbruggen. Daar komt nog bij dat je bij live albums toch steeds het visuele aspect mist – nog los van de sfeer van het optreden als je er echt middenin staat natuurlijk. Wie Kreator al langer volgt, maakt zich bovendien misschien de bedenking dat dit niet het eerste live album van de band is. ‘Live Kreation’ dateert van 2003 en vormt een verzameling van de beste opnames van hun toenmalige tour. In 2010 verscheen ‘Terror Prevails, Live At Rock Hard Festival’ maar dat was dan weer een dubbel-uitgave dat in oorsprong enkel te verkrijgen was als extra bij het tijdschrift “Rock Hard”. In die zin is deze ‘London Apocalypticon’ toch weer anders. Het optreden in The Roundhouse in Londen vormde op 16 december 2018 (jawel ook al meer dan een jaar geleden) de afsluiter van wat tot dan toe de meest succesvolle tour was in de geschiedenis van de band met meer dan 150 shows over de hele wereld. Zeventien nummers en meer dan zeventig minuten neemt de band je mee op een trip die zowat hun hele oeuvre overloopt. Absolute parels uit de beginjaren zoals ‘Flag Of Hate’ of ‘Pleasure To Kill’ maar evengoed nummers uit de meest recente albums. Wie hen ooit aan het werk zag, weet dat Kreator live nooit ontgoochelt en ook hier horen we een band in bloedvorm ondanks het einde van een slopende tour. Mille brult nog steeds even energiek als in de beginjaren en zweept geregeld het publiek nog op. Muzikaal moet dit viertal volgens ons voor niemand de duimen leggen én zijn ze na intussen bijna twintig jaar in de huidige bezetting zodanig op elkaar ingespeeld dat ze als een geoliede pletwals tekeergaan. Kortom wie houdt van live albums rept zich naar de platenboer – er bestaat overigens een luxe uitgave met nog twee andere concerten in respectievelijk Chili en op Masters of Rock in Tsjechië als extraatje.

K.H. (75)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. The Four Horseman – Choir Of The Damned 2. Enemy Of God 3. Hail To The Hordes 4. Awakening Of The Gods 5. People Of The Lie 6. Gods Of Violence 7. Satan Is Real 8. Mars Mantra 9. Phantom Antichrist 10. Fallen Brother 11. Flag Of Hate 12. Phobia 13. Hordes Of Chaos 14. The Patriarch 15. Violent Revolution 16. Pleasure To Kill 17. Apocalypticon