Borgne: Y

Hou je van donkere, eigenzinnige, industriële klanken die gekoppeld worden aan dreigende en koude black metal? Dan is het Zwiterse Borgne misschien precies waar je naar op zoek bent. Borgne werd in 1998 opgestart en draait eigenlijk rond Bornyhake (drums, vocals, gitaar). Sinds de opstart zorgde de man, met verschillende line-up’s, reeds voor acht full-albums. Met ‘Y’ komt daar een negende album bij. Het is meteen het tweede full-album dat de man samen brengt met Lady Kaos (keyboards). Zeven lang uitgesponnen nummers zijn je deel. Het kortste nummer (opener ‘As far As My Eyes Can See’) klokt af na meer dan vijf en halve minuut, het langste (afsluiter ‘A Voice In The Land Of Stars’) zorgt voor bijna zeventien en een halve minuut duister en dreigend geweld. De mix van black metal met industrial kunnen we best wel smaken, zolang black metal de bovenhand mag nemen. In zo goed als elke track gebeurt dat ook, al komen er ook steeds fragmenten langs die ons maar matig kunnen boeien en sommige passages vinden we zelfs erg enerverend. ‘Paraclesium’, een meer dan negen minuten durend instrumentaal nummer zonder echt sporen van black metal, is dan ook, wat ons betreft, een paar bruggen te ver. Voor de rest klagen we niet echt en zijn we best wel onder de indruk van het muzikale pad dat Borgne volgt. Maar te veel industrial klanken doen ons toch afhaken. En als we deze ‘Y’ in zijn geheel bekijken komen die, opnieuw naar onze smaak natuurlijk, iets te veel aan bod. Toch is ook dit negende full-album van Borgne een knap album geworden voor wie zich verdiept in industrial black metal.

Luc Ghyselen (72)

Les Acteurs de l’Hombre Productions AO 115

Tracklist: 1. As Far as My Eyes Can See 2. Je deviens mon propre abysse 3. A Hypnotizing, Perpetual Movement That Buries Me in Silence 4. Derrière les yeux de la création 5. Qui serais-je si je ne le tentais pas? 6. Paraclesium 7. A Voice In The Land Of Stars