Lychgate: Also Sprach Futura (ep)

Het Britse Lychgate staat muzikaal voor een mix van avant garde, doom en black metal. De band ging in 2011 van start en zorgde ondertussen voor vier full-albums. Nu komt het gezelschap er aan met een vier tracks tellende ep. Het korte, maar krachtige ‘Incarnate ‘ opent. Donkere en dreigende kracht, loodzware sound en een soort van kerkorgel geluiden zetten de toon in deze track die ook zware, diepe vocalen mee krijgt. De toon lijkt wat ons betreft gezet want ‘Progeny Of The Singulairty’ bevat die ingrediĆ«nten. En toch klinkt dit compleet anders. Daar is het best wel gedreven en energieke tempo debet aan zodat dit meer weg heeft van een black metal nummer met eigenzinnige avant garde elementen. Na een tweetal minuten zakt het tempo als een pudding in elkaar en verkrijg je een loom, traag ritme aangeboden. Na verloop van tijd speelt Lychgate met tempo, ritme en kracht zodat ene heel gevarieerde song ontstaat met elementen doom, avant garde en black metal, maar in welk vakje dit moet onder brengen, laten we volledig open. Diezelfde ingrediĆ«nten, in verschillende graduaties, komen ook aan bod in de twee overige songs die opnieuw tal van wendingen in tempo, ritme, sfeer en kracht mee krijgen. In totaal verkrijg je zo iets meer dan twintig minuten beklijvend zwartgeblakerd doom / avant garde / black metal geweld te verduren. Het is in ieder geval voldoende om ons over de streep te trekken, al mochten de heren ons ook steeds extra verwennen met meer nummers van dit gehalte.

Luc Ghyselen (90)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. Incarnate 2. Progeny Of The Singularity 3. Simulacrum 4. Vanity Ablaze