King Solomon Hill: Harlem

Zo nu en dan krijgt een van de oudste muziekgenres een schop onder de kont en lijkt alsof het genre nog nooit aan populariteit heeft verloren. We hebben het over blues. We herinneren het ons nog alsof het gisteren was toen het eerste full-album van Stevie Ray Vaughan insloeg als een bom (‘Texas Flood’ (1983)). Kort Daarna zorgde Robert Cray met zijn ‘Bad Influence’ voor een al even krachtige inslag. Gary Moore had al lang naam en faam gemaakt in rock en metal kringen toen zijn ‘Still Got The Blues’ (1990) door het grote publiek werd opgemerkt. Sinds begin 2000 is er ook nog ene Joe Bonamassa actief die met zo goed als elk album opnieuw het grote publiek weet te bereiken. En nu krijgen we ‘Harlem’ onder onze neus geschoteld. ‘Harlem’ is het debuut van de vierentwintig jarige King Solomon Hicks. En laten we heel eerlijk, indien we nu nog in de jaren tachtig vast zaten, dan was dit album een even groot succes als dat van Stevie Ray Vaughan en / of Robert Cray. De jongeman straalt maturiteit uit en, alhoewel hij de blues omarmt, zorgt hij ook voor een frisse klankkleur die zijn jeugdigheid verraden. King Solomon Hicks heeft het allemaal: zijn stem klinkt soepel en toch doorleefd, zijn gitaarspel is fantastisch en hij heeft goed geluisterd en geleerd van de toppers in het genre. Soms funky, dan weer een licht snuifje rock, maar ook een accentje gospel en / of soul zijn hem niet vreemd. En dan heb ik het nog niet gehad over wat jazz, swing of rhythm ‘n’ blues. Kortom het zit allemaal samen verpakt in een en hetzelfde album. Als er nog gerechtigheid bestaat in de muziekwereld, dan wordt King Solomon Hicks, zeker in blues middens, dé “next big thing”. Geen enkel van de elf nummers op dit debuut is misplaatst. Elke cover zet hij probleemloos naar zijn hand en dit zorgt dat die, samen met zijn zelfgeschreven nummers, een boeiend en vlot te beluisteren geheel vormen. En waarom zou hij niet kunnen doorbreken naar het grote publiek? Onze zegen heeft hij in ieder geval!

Luc Ghyselen (95)

Provogue / Mascot Label Group

Tracklist: 1. I’d Rather Be Blind 2. Everyday I Have The Blues 3. What The Devil Loves 4. 421 South Main 5. I Love You More Than You’ll Ever Know 6. Headed Back To Memphis 7. Love Is Alive 8. Have Mercy On Me 9. Riverside Drive 10. It’s Alright 11. Help Me