Leecher: Deviant

Het Hongaarse Leecher zorgt met ‘Deviant’ voor een nieuw studio-album. Leecher werd in 2008 in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Intussen kende de band al tal van wijzigingen in de line-up maar hun sound wijzigde al die jaren niet: symphonic metal uitgevoerd door cello’s, zodat je misschien ook van cello metal mag spreken. De naam en de faam van Apocalyptica heeft de band (nog) niet, maar als het aan ons ligt, dan zorgt dit tweede album er voor dat Leecher internationaal door breekt! ‘Deviant’ telt elf tracks die stuk voor stuk enorm mooi opgebouwd zijn, knap gearrangeerd en bijzonder goed worden gebracht. Kracht, melodie en symfonie worden hier op een schitterende wijze samen gebracht tot een zinderend en prachtig geheel. En dan is er nog de kers op de taart! Die is er in de fantastische stem van Anett Horváth die elk nummer opnieuw op een schitterende manier naar een nog hoger niveau tilt met haar soepele melodieuze vocalen. Maar opgelet, stem en muziek passen wonderwel samen en creëren zo samen een schitterend album. Zowel in vlotte uptempo momenten als in sfeervolle, rustiger passages weten de cello’s en stem te bekoren in wondermooi samenspel. Track na track is top. Echte uitschieters zijn er niet – iedereen zal wel met zijn eigen favoriete nummer naar voor komen – en dieptepunten of “op vul momenten” zijn er in de verste verte niet te bespeuren. Een top album dat elke liefhebber van zowel symphonic metal als van “female fronted metal” in huis moet halen! Symphonic metal met een duister, weemoedig randje dus waar de cello’s voor zorgen en een fantastische stem. Check Leecher alvast als ze op tournee zijn als support act voor Visions Of Atlantis tijdens de “Wanderers Tour 2020”.

Luc Ghyselen (95)

Nail Records NAILCD 307

Tracklist: 1. Harvester Of Calamity 2. Infinite Greed 3. One-Second Confusion 4. Rainmaker 5. How Close Is Too Far 6. Messengers Of Fear 7. Architect Of Fate 8. Get Over It 9. Cassandra 10. Lake Of Contradiction 11. Celestial Alignment