King Dude: Full Virgo Moon

King Dude is het dark neo folk project van Thomas Jefferson Cowgill, ook bekend onder de naam TJ Cowgill. Op zijn nieuwste werkstuk zorgt de man voor negen nummers die hij zo goed als in zijn eentje schreef en afwerkte. Opener ‘Intro (A Shadows’s Theme)’ is een heel donkere en beklijvende opener met eigenzinnige sounds en drumpatronen die je zelf onder de naam tribal kan plaatsen. Het zet een argeloze luisteraar op het verkeerde band qua folk invloeden. Daar komt duidelijk verandering in met ‘My Rose By The Sea (Satyr Boy)’ waar akoestische gitaar overheerst en zijn donkere stem met de meeste aandacht gaat lopen. Een bezwerende klank zorgt voor extra dreiging en duisternis. Het titelnummer zorgt voor een naadloos intrigerend vervolg. Opnieuw is het zijn donkere en toch warme stem die met de meeste aandacht gaat lopen, terwijl akoestische gitaar en eigenzinnige beklijvende soundscapes de omlijsting uitmaken. Het gaat er iets vrolijker aan toe tijdens ‘Forty Fives Say Six Six Six’, al is “vrolijker” misschien een verkeerde woordkeuze en moet ik “toegankelijker” of “minder donker en dreigend” gebruiken. Op die manier is een artiest als Johnny Cash niet echt ver weg. Daar sluit ‘The Satanic Temple’ mooi bij aan. Pianoklanken zetten het heel duistere ‘Forgive My Sins’ in dat zich heel langzaam een weg zoekt in een diepe en dreigende duisternis. Wie op zoek is naar een streepje zonlicht is er hier duidelijk aan voor de moeite. Het tempo wordt opgedreven voor het al bij al vrij vlotte ‘Make Me Blind’ om daarna weer volledig in te zakken met ‘A Funeral Song For Atheists’, dat opnieuw de duisternis omarmt in al zijn droefheid en mistroostigheid. Ook afsluiter ‘Something About You’ is een mistroostige donkere song die aan een langzaam tempo op je gemoed gaat inwerken. En misschien zit daar nu net het minpuntje aan dit album: ites te weinig variatie in tempo en ritme. Maar, hey, voor liefhebbers van donkere depressieve muziek is dit misschien het neusje van de zalm. Wij hebben ons alvast vast gebeten in die diep op je inwerkende nummers en waren aangenaam verrast met de paar minieme “lichtstraaltjes” als ‘Forty Fives Say Six Six Six’ en ‘The Satanic Temple’. Dus toch opnieuw een heel knap album van King Dude.

Luc Ghyselen (78)

Van Records

Tracklist: 1. Intro (A Shadow’s Theme) 2. My Rose By The Sea (Satyr Boy) 3. Full Virgo Moon 4. Forty Fives Say Six Six Six 5. The Satanic Temple 6. Forgive My Sins 7. Make Me Blind 8. A Funeral Song For Atheists 9. Something About You