Itus: Primordial (ep)

Itus is een Canadees duo bestaande uit Brandon Lucking (gitaar, bass) en Reinier Vandenbosch (vocals). De heren hebben samen al eerdere projecten / bands opgestart, maar zijn sinds 2019 muzikaal actief als Itus. Onder deze naam zorgen de heren voor doom met een psychedelisch randje. Denk richting Electric Wizard, Black Sabbath of Sleep en dergelijke. Deze vijf tracks tellende ep is het eerste werkstuk voor Itus. Vijf goed gebrachte nummers die menig liefhebber van het genre zouden moeten kunnen bekoren. Opener ‘Cloud Reader’ zet meteen de toon met zijn logge, zware sound. Zonder vernieuwend te werk te gaan zorgt het duo voor een knappe start waarin zware drumpatronen, ronkende basslijnen en laag gestemde gitaren een muur van sound neerzetten waar psychedelische invloeden proberen door te komen. De vocalen zijn rauw en passen hier perfect bij. De overige vier tracks zijn van hetzelfde laken een pak. Wat wisselingen in tempo en ritme, maar ook een paar vocale buigingen zorgen ervoor dat je aandacht niet verslapt. Zonder echte uitschieters zet het tweetal zijn beste beentje voor. Dit levert meteen een leuk visitekaartje voor de heren van Itus op, zonder dat dit een “must have” is geworden.

Luc Ghyselen (74)

Independent Release

Tracklist: 1. Cloud Reader 2. Question Everything 3. Primordial 4. This Can’t Be 5. The Chaplain