Pestifer: Expanding Oblivion

Pestifer is een Belgisch technical death metal gezelschap uit de buurt van Luik die sinds 2004 aan een muzikale carrière timmert. Met deze ‘Expanding Oblivion’ is het gezelschap aan zijn derde full-album ondanks wat wijzigingen in de line-up. Het huidige viertal – Jérôme Bernard (vocals), Valéry Bottin (gitaar), Adrien Gustin (bass) en Philippe Gustin (drums) – zet hier elf heel indrukwekkende technische hoogstaande werkstukken naar die ons op de een of andere manier wat doen denken aan bands als het Duitse Obscura of het Nederlandse Pestilence. De heren openen met ‘The Remedy’, meteen een knap opgebouwd nummer met tal van wisselingen in tempo en ritme die het technisch kunnen van de heren in de verf zet. Dit zorgt voor knappe drumpatronen die samen met de schitterend basslijnen voor een perfecte onderbouw zorgen. Het gitaarwerk is bijwijlen om vingers en duimen bij af te likken, terwijl onverwachte breaks, tempo en ritmeveranderingen ervoor zorgen dat je aandacht nooit verslapt. De vocalen zijn dik in orde zonder dat ze met speciaal veel aandacht lopen. Dat doet vooral het gitaarspel. ‘Omnious Wanderers’ en ‘Silent Spheres’ gaan op dit elan verder met inventieve wisselingen in tempo, ritme en kracht. Met ‘Disembodied’ krijgen we een eerste absoluut rustpunt ingebouwd. Dit intermezzo van zo’n anderhalve minuut zorgt voor een heel pak rust en zet nog eens het mooie gitaarspel extra in het zonlicht. Daarna wordt de draad van stevige kracht, maar steeds heel technisch geweld weer opgenomen met ‘Swallower Of Worlds’, dat na een eerder aarzelende start een heel stevig tempo meekrijgt. Met ‘Fractal Sentinels’ en ‘Grey Hosts’ worden we weer bedolven onder technische tempo en ritme veranderingen. Een nieuw rustpunt krijgen we met het naar science fiction neigende geluid van ‘Lone Entity’ dat net geen minuut duurt, waarna ‘Omniscient’ mooi overneemt met o.a. een schitterend bassloopje. Opnieuw worden we verwend met verschillende wisselingen in tempo en ritme en technisch hoogstaand gitaarwerk. ‘Ultimate Confusions’ is een kort stukje (iets meer dan een halve minuut) sonische geluiden. Het titelnummer mag afsluiten en doet dit opnieuw aan de hand van tal van wisselingen in tempo, ritme en kracht met eigenzinnige maar goed doordacht geplaatste breaks (o.a. een kort stukje piano of een korte basslijn) die ervoor zorgen dat je aandacht nergens kan verslappen. Kortom, Pestifer zorgt ervoor dat liefhebbers van technical death metal hier hun hartje kunnen ophalen. Zelf zijn we best onder de indruk van het technische niveau al hebben we er onze bedenken bij of dit ook effectief kan aanslaan tijdens concerten. Het lijkt ons eerder een album om in de rust van de huiskamer in een luie zetel te consumeren met een hoofdtelefoon om de oren om alle nuances te gaan ontdekken.

Luc Ghyselen (80)

Xenokorp

Tracklist: 1. The Remedy 2. Ominous Wanderers 3. Silent Spheres 4. Disembodied 5. Swallower Of Worlds 6. Fractal Sentinels 7. Grey Hosts 8. Lone Entity 9. Omniscient 10. Ultimate Confusions 11. Expanding Oblivion