Djevel: Ormer til armer, maane til hode

Het meest recente album van Djevel, ‘Ormer til armer, maane til hode’, dateert eigenlijk reeds van oktober vorig jaar, maar viel pas onlangs in onze brievenbus. Djevel is een black metal band rond Trond Ciekals (gitaar, vocals), de enige die nog rest van de originele line-up. Op dit zesde full-album van Djevel hoor je verder nog Mannevond (bass, harsh vocals) en Faust (drums). Dit trio grossiert in pure nineties styled black metal. Dit betekent een beklijvende rit met een rauwe en ongepolijste sound, die net voldoende melodieuze passages kent om ervoor te zorgen dat de furieuze black metal erupties nog steviger en krachtiger in de verf worden gezet. Acht vrij lang uitgesponnen tracks zijn je deel. Het kortste nummer, ‘Ved Hildr’s Haand For Hel’, behapt zo’n vier en een halve minuut, terwijl het afsluitende ‘Illoeygd Foedt Som Satans Barn, Paa Ferd Uden Spor Af Menneskeverd’ je meer dan elf minuten probeert te boeien. En net daar zit het probleem een beetje bij Djevel: hoe goed en rauw dit allemaal klinkt, na verloop van tijd heb je het toch wel een beetje gehad. Niet elke song kan onze aandacht van begin tot einde vasthouden, alhoewel het drietal dat duidelijk probeert aan de hand van wat wisselingen in tempo en ritme. Toch wordt hier hoofdzakelijk stevig door geramd en zijn sfeer scheppende, melodieuze interventies iets te weinig aanwezig naar onze bescheiden mening. Voor liefhebbers die zweren bij rauwe, uptempo gebrachte black metal met weinig variatie, levert dit natuurlijk geen minpunten op.

Luc Ghyselen (75)

Aftermath Music

Tracklist: 1. Ormer Til Armer, Maane Til Hode 2. Et Menniskes Hele Korpus og Legeme 3. Den Gang Jeg Banket Paa Helvedes Tunge Doer 4. Dreb Dem Alle, herren Vil Gjenkjenne Sine 5. Ved Hildr’s Haand For Hel 6. Det Eders Herre Lover Er Mer Enn Hva Mennisket Taaler 7. Over Svarte Skriigende Skoger 8. Illoeygd Foedt Som Satans Barn, Paa Ferd Uden Spor Af Menneskeverd