Blaze Of Perdition: The Harrowing Of Hearts

Het Poolse Blaze Of Perdition is er sinds 2007, al kende de band ook een voorgeschiedenis als Perdition die terug gaat tot 2004. Na een split en een demo was het vooral het debuutalbum, ‘Towards The Blaze Of Perdition’ (2010), dat de aandacht trok. Opvolger, ‘The Hierophant’ (2011), bevestigde niet enkel, maar zorgde ervoor dat Blaze Of Perdition een naam was om mee rekening te houden in de black metal wereld. In 2013 sloeg het noodlot keihard toe. Op 2 november van dat jaar was de band betrokken in een zwaar auto accident. De tol was immens: 23 (gitaar, bass) overleefde de chrash niet, terwijl drummer Vizun en vocalist Sonneillon zware verwondingen op liepen. Toch besliste men om door te gaan en zowel ‘Near Death revelations’ (2015) als ‘Conscious Drakness’ (2017) zorgden voor extra bevestiging. Nu is het gezelschap er terug met een nieuw full-album en met een stevig gewijzigde line-up. Naast vocalist Sonneillon is er ook nog steeds originele gitarist XCIII die ook instaat voor het grootste deel van het songschrijven. Nieuwkomers zijn drummer DQ en gitarist M.R.. Tijdens live concerten zijn die drie laatsten er ook bij. Dan komt Wyrd (bass) erbij en wordt Sonneillon vervangen door vocalist / gitarist Destroyer. Maar nu terug naar het nieuwe, vijfde, full-album van de heren. ‘The Harrowing Of Hearts’ telt zeven nummers die trouw blijven aan de koude, donkere, duistere, dreigende en krachtig black metal sound. Niet dat de heren er steeds genadeloos tegenaan gaan, nee verre van zelfs, men zorgt op tijd en stond voor mooie sfeervolle en melodieuze stukken tussen het zwartgeblakerde geweld. Verder zijn de heren ook niet blind voor wisselingen in tempo’s en ritmes, én laten ze zelf, zij het minieme, invloeden uit dark wave / gothic rock toe. Het mooiste voorbeeld daaromtrent is de afsluiter. ‘Moonchild’ is immers hun versie van een Fields Of The Niphelim nummer dat op een indrukwekkende wijze wordt neer gezet. Indien je als black metal fanaat dit nummer een brug te ver zou vinden, wat wij ons hier niet kunnen inbeelden, dan zorgen de overige zes nummers er wel voor dat je volledig over de streep wordt getrokken. Topper, naar onze smaak, is het machtige en gedreven ‘Królestwo Niebieskie’. Maar laat er geen twijfel over bestaan: ook de overige nummers zijn stuk voor stuk de moeite waard. En zo bewijst Blaze Of Perdition opnieuw dat er wel degelijk rekening moet worden gehouden met dit black metal gezelschap.

Luc Ghyselen (85)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Suffering Made Bliss 2. With Madman’s Faith 3. Transmutation Of Sins 4. Królestwo Niebieskie 5. What Christ Has Kept Apart 6. The Great Seducer 7. Moonchild