Fallen Arise: Enigma

Het Griekse Fallen Arise is er reeds sinds 2009. Het gezelschap zorgt voor een mooie symbiose van gothic en symphonic metal. ‘Enigma’ is het derde full-album van de band, maar de eerste met het duo Fiona Creaby / Vlasis Katsaounis achter de microfoons. Het gezelschap opent met het grootse ‘In Adentu Deorum’ waar koorzang in de achtergrond weerklinkt terwijl het muzikale geluid stilletjes aanzwelt. Titelnummer ‘Enigma’, dat daar naadloos op aansluit zet de toon voor het volledige album. Een heel mooi gearrangeerd nummer waar kracht en melodie heel mooi samenspannen, veel keyboards die voor het nodige bombast zorgen, knappe drumpatronen, mooie basslijnen, én uitstekend gitaarwerk. Het zit allemaal verwerkt in dit ene nummer, maar vrees niet want ook de overige acht nummers zijn van hetzelfde niveau met tal van wisselingen in tempo en ritme. En dan hebben we het nog niet gehad over de vocalen! Die van Vlasis zijn rauw en ruw en zijn, in onze oren althans, vooral bedoeld als contrast punt met de loepzuivere kristalheldere stem van Fiona Creaby, de ware ster in dit geheel. Deze dame tilt elke song naar een erg hoog niveau en wordt daarbij ondersteund door de overige muzikanten. Voeg daar dan schitterende gitaarsolo’s aan toe en liefhebbers van het genre hebben het ondertussen al begrepen: dit is een pareltje in het (sub)genre. Heel soms doet de stem van Fiona me denken aan Maggie Reilly’s stem, maar eigenlijk blijft de dame vooral zichzelf. Dat ze het met de meeste aandacht gaat lopen is dan ook logisch. Zowel in de vlottere meer uptempo nummers als in het fabuleus rustige en schitterend opgebouwde ‘Horizon’ wordt je overweldigd door haar stem. Daarnaast wil ik toch ook het knappe gitaarwerk van Giacomo Paradiso vermelden, want ook dit is bij momenten echt wel subliem te noemen. Zelf kende ik Fallen Arise enkel van naam, maar met deze ‘Enigma’ levert de band een schitterend genre gebonden album af die zich kan meten met de aller besten in het (sub)genre. En daar is Fiona Creaby voor een groot deel verantwoordelijk voor.

Luc Ghyselen (95)

Rock Of Angels Records

Tracklist: 1. In Adentu Deorum 2. Enigma 3. Reborn 4. Forsaken 5. Embers 6. Without Disguise 7. Released 8. Forever Winter 9. Horizon 10. The Storm Inside