Kanseil: Cant del corlo (ep)

Kanseil is een Italiaanse band die in 2010 werd opgestart in de buurt van Fregona. Hun naam, Kanseil, is een verwijzing naar de aloude naam van Cansiglio, een gebergte in de buurt van hun geboorteplaats. Het gezelschap drukt zich muzikaal uit aan de hand van een mix van medieval, folk, en metal. Na een demo in eigen beheer (‘Tzimbar Bint’ (2012)) was er het goed ontvangen debuutalbum ‘Doin Earde’ in 2015. In 2018 was met ‘Fulische’ de opvolger klaar. Nu is het gezelschap er terug met een zes tracks tellende ep. Op deze ‘Cant del corlo’ kiest Kanseil ervoor om volledig terug te keren naar de roots van hun sound. Dit betekent hier dus akoestische instrumenten en folk / medieval nummers. Dit zorgt voor uiterst rustige folk nummers die het waarschijnlijk heel goed zullen doen rond een kampvuur, maar die in de huiskamer maar braafjes over komen. Let wel, de nummers zijn mooi opgebouwd en worden heel knap gebracht, maar persoonlijk mis ik het vuur en drive. Door het feit dat alle nummers echt wel rust brengend zijn, heb ik het moeilijk om mijn aandacht er bij te houden. Indien ik deze ep ‘s avonds laat na een vermoeiende werkdag zijn rondjes laat draaien, val ik gegarandeerd in slaap. Nee, wat meer variaties in tempo of toch een paar uptempo nummers hadden hier veel aan kunnen verhelpen.

Luc Ghyselen (58)

Rockshots Records RSCD 076

Tracklist: 1. Levante 2. Verta 3. Tra le fronde 4. Boscars 5. Il sergente nella neve 6. Ponente