Ross The Boss: Born Of Fire

De Amerikaanse gitarist Ross Friedman stond mee aan de wieg van punk band The Dictators (1972) en heavy metal band Manowar (1980). Hij schreef dus reeds pakken geschiedenis bij zowel liefhebbers van punk als bij liefhebbers van heavy metal. Bij heavy metal fanaten zal zijn tijd bij Manowar (1980-1989) wel het meest nazinderen. Zo is hij te horen op de eerste zes full-albums van deze legendarische heavy metal band. Voor velen ook de meest invloedrijke en belangrijkste periode van de band. Daarna hoor je Ross The Boss, de artiesten naam die hij ondertussen al een tijdlang aan neemt, bij tal van andere projecten en bands waarvan wij bij MUSIKA vooral Death Dealer hebben onthouden. Onder de naam Ross The Boss zorgt de gitarist nu voor een vierde full-album. Natuurlijk blijft de man trouw aan zijn roots! Je krijgt dus pure traditional heavy metal te horen in twaalf episodes die zowaar de hoogdagen van Manowar doen herleven. We bedoelen maar: dit is een episch gevecht geworden dat Ross The Boss grandioos in zijn pleit beslecht. Samen met zijn touring band – Marc Lopes (vocals), Mike LePond (bass) en Steve Bolognese (drums) – neemt Ross je mee op een heel dynamische, energieke en gedreven rollercoaster aan pure, traditionele heavy metal songs. Bass en drums staan in voor de heel stevige en uiterst solide basis. De krachtige riffs maken een stevig geraamte af terwijl de flitsende gitaarsolo’s keer op keer voor een orgelpunt zorgen. En dan zijn er nog de machtige, krachtig vocalen die hier precies bij passen. Op tijd en stond zorgt een hoge vocale uithaal voor extra adrenaline. We geloven dan ook dat je begrepen hebt: deze ‘Born Of Fire’ mag gerust naast die tijdloze Manowar albums staan uit de beginperiode van de band. Track na track passeert de revue en nergens ontdekken we maar een stukje van mindere kwaliteit, kracht of energie. Je wordt steeds opnieuw uitgenodigd om het refrein luidkeels mee te brullen, je luchtgitaar zal honderd procent zeker overuren kloppen en je nekwervels zullen tot het uiterste worden gedreven want vanaf de eerste track, ‘Glory To The Slain’, tot en met het laatste nummer, ‘Waking The Moon’, zullen die op proef worden gesteld. Indien Ross The Boss (de artiest) ooit van je heavy metal radar verdween, dan zorgt dit nieuwe album van Ross The Boss (de band) er nu voor dat hij helemaal terug is. Met enkel het volledig ‘Born Of Fire’ voorhanden kan je een heel machtig oerdegelijke traditionele heavy metal party houden! Dit is puur genieten!

Luc Ghyselen (95)

AFM Records

Tracklist: 1. Glory To The Slain 2. Fight The Fight 3. Denied By The Cross 4. Maiden Of Shadows 5. I Am The Sword 6. Shotgun Evolution 7. Born Of Fire 8. Godkiller 9. The Blackest Heart 10. Demon Holiday 11. Undying 12 Waking The Moon