God Dethroned: Illuminati

Af en toe zeur ik wel eens dat Nederland veel betere bands heeft dan België En dan neem ik vaak God Dethroned als voorbeeld voor het feit dat we geen bands hebben als God Dethroned in België Natuurlijk zijn ze er wel, denk maar aan Aborted. Alleen in Nederland heb je een death metal cultuur die in België quasi onbestaande is. Ergens zijn er teveel metalfans toch wel blijven hangen bij heavy metal en thrash en de stap richting death en black nooit gemaakt hebben. Jammer voor hen, want ze weten niet wat ze missen. In Nederland komen de death metal bands als paddenstoelen uit de grond en blijft de opvolging verzekerd. Vorig jaar nog kregen we een plaat van Dictated om “u” tegen te zeggen en vandaag ligt de nieuwe God Dethroned voor ons. Op basis van het gelijknamige ‘Illuminati’ was ik al geneigd om de volledige plaat in de armen te sluiten. Gelukkig ontgoocheld ‘Illuminati’ totaal niet. Het thema ‘oorlog’ heeft plaatsgemaakt voor aandacht voor mythologie. Maakt mij niet uit; het is de muziek die het voor mij doet. En die doet het zeker. Eigenlijk klinkt God Dethroned heavy én melodieus zonder dat het melodic death metal is. Dat is een verdienste want vele old school death metal is zware kost omdat het vaak een beetje monotoon is. Met ‘Illuminati’ is het afwisseling troef door de snellere en tragere nummers maar ook door de vele melodische ingrepen. Met bijna zevenendertig minuten is dit album een beetje aan de kortere kant, maar de elfde van God Dethroned is top. En ‘Gabriël’ is een sterk nummer.

Frederik Blieck (89)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Illuminati 2. Broken Halo 3. Book Of Lies 4. Spirit Of Beelzebub 5. Satan Spawn 6. Gabriel 7. Eye Of Horus 8. Dominus Muscarum 9. Blood Moon Eclipse