Fractured Insanity: Massive Human Failure

Het Belgische Fractured Insanity ontstond in 2004 in Moorsele, West-Vlaanderen van waaruit het gezelschap zijn brutale maar technische versie van death metal op de wereld voor het eerst los liet. Intussen zijn we al wat jaartjes verder en passeerden een aantal vocalisten en bassisten de revue. Het huidige viertal is nu toch al sinds 2013 samen in dezelfde line-up: Stefan Van Bael (bass, vocals), Kenny Vandenheede (gitaar), Dieter Daems (gitaar) en Ignace Verstraete (drums). En je hoort dat de heren wel degelijk goed op elkaar ingespeeld zijn. Tijdens live concerten weet het kwartet ons in ieder steeds te overtuigen dankzij zeer krachtige en gedreven live sets. We waren dan ook benieuwd of ze deze positieve vibe ook kunnen neerzetten tijdens het nieuwe full-album. ‘Massive Human Failure’, het vierde full-album van Fractured Insanity, telt negen tracks die ons stuk voor stuk over de streep trekken dankzij kracht, energie en gedrevenheid. Voeg daaraan toe dat elk nummer mooi wordt opgebouwd en dat de heren er ook nog de nodige melodie (luister maar eens naar de melodieuze en technisch uitgewerkte gitaarsolo’s) aan de brutaliteit (vocale brutale agressie gaat hand in hand met loodzware brutale riffs en krachtige drumpatronen) koppelen en je verkrijgt een heel knap werkstuk dat precies aansluit bij hun live performances. Ja, je hebt het ondertussen begrepen: we zijn overtuigd van Fractured Insanity. Zonder dat dit nieuwe album een concept album is geworden, krijg je hier toch en rode draad doorheen het album te horen, daar elke song mooi weergeeft waar het bij het mensdom overal mis mee gaat. We hadden hoge verwachtingen van dit album en Fractured Insanity lost die probleemloos in. Hopelijk resulteert dit in extra shows en een groeiend aantal fans.

Luc Ghyselen (85)

Massacre Records

Tracklist: 1. Crusade Of The Offended 2. M.A.D. 3. Baphomet Bringer Of A Free Mind 4. Hell Of No Man’s Land 5. Massive Human Failure 6. Reflecting Of The Soul 7. Rothschild’s Disease 8. Panic Abuser 9. Rise All Above