Wishbone Ash: Coat Of Arms

Vijftig jaar classic rock gebundeld in een band: dat is precies waar Wishbone Ash voor staat! Wishbone Ash werd in 1969 opgestart en zorgde meteen voor een kenmerkend geluid in de classic rock muziek: de harmonieuze “twin lead guitar”-sound. Dit resulteerde in de beginperiode in schitterende albums als het titelloze debuut uit 1970, het schitterende ‘Pilgrimage’ uit 1971 en het verbluffende ‘Argus’ uit 1972 om het maar bij die drie te houden. Met het nieuwe ‘Coat Of Arms’ is Wishbone toe aan album vijfentwintig (of zoiets in die aard) en nog steeds staat het harmonieuze vloeiende gitaarspel tussen twee lead gitaristen centraal bij de band. Dat en de toch wel sublieme vocalen van Andy Powell, de enige die er nu nog steeds bij is van de originele line-up, zijn de trekpleisters bij Wishbone Ash. Zoals de ongeschreven wet van classic rock bepaalt, zorgen bass (Bob Skeat) en drums (Joe Crabtree) voor de adequate, soepele, maar best ook solide basis van het geheel die nergens in de weg staat van het sublieme gitaarspel van beide andere heren van het gezelschap. Andy Powell en Mark Abrahams wisselen knappe riffs en vloeiend gitaarspel uit met schitterende technische hoogstandjes waar vele gitaristen meestal maar enkel van kunnen dromen. Voeg daar de beheerste melodieuze en nog steeds soepele vocalen van Andy aan toe en je verkrijgt een sublieme wisselwerking die zowel ingetogen als energiek en krachtig kan klinken. Je hebt het al begrepen: liefhebbers van extreme metal blijven hier op hun honger zitten, maar muziekfanaten die graag lekker relaxed kunnen en willen luisteren naar pakken melodieuze schoonheid zijn hier aan juiste adres. Elf nummers lang zorgt Wishbone Ash ervoor dat je je geen seconde verveelt en al liggen de topdagen van succes misschien al een tijdje achter de rug, het blijft intens genieten van zoveel schoonheid. Een van mijn favoriete tracks op dit nieuwste werkstuk is het mooi opgebouwde ‘Empty Man’. Het mid tempo ritme, de zuivere vocalen en de sublieme gitaarpartijen zorgen voor een schitterend uitgebalanceerde song die tal van wisselingen in ritme meekrijgt. Maar heel eerlijk, nu doe ik de overige tien tracks echt oneer aan, want het hoge niveau zakt nergens en elk nummer kent een mooie opbouw, wordt gebracht met sublieme vocalen en krijgt, stuk voor stuk, subliem gitaarwerk mee. Wat kan je als muziekliefhebber nog meer wensen? Wishbone Ash zorgt na al die jaren al nog steeds voor een erg herkenbare sound en we vragen ons stilletjes af hoelang de band nog zal meegaan. De pensioen gerechtigde leeftijd heeft Andy Powell ondertussen al een tijdlang bereikt, maar voor ons part mag hij er nog vele jaren bij doen! Oh ja, wie kiest voor de vinyl versie van dit album krijgt er met ‘Latitude’ een instrumentale bonus track bij. Dit is dus gewoon een “must have” voor liefhebbers van classic rock.

Luc Ghyselen (90)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. We Stand As One 2. Coat Of Arms 3. Empty Man 4. Floreana 5. Drive 6. It’s Only You I See 7. Too Cool For AC 8. Back In The Day 9. Deja Vu 10. When The Love Is Shared 11. Personal Halloween