Freddy And The Phantoms: A Universe From Nothing

Deze Deense band is met ‘A Universe From Nothing’ toe aan zijn vijfde full-album en naar eigen zeggen heeft de band nu pas zijn ware identiteit te pakken. Op ‘A Universe From Nothing’ krijg je elf nummers te verwerken die een mix vormen van hard rock, classic rock, space rock en blues. ‘First Blood Universe’ opent met een uitnodigende riff en bouwt op tot een mooi rockend geheel met goede vocalen en veelvuldig terug kerende accenten orgel, een instrument dat ook een solo moment opeist. Track nummer twee, ‘River Of Hate’, trekt ons al meteen over de streep. Deze track doet me denken aan Deep Purple waar orgel en gitaar heel vaak stevige duels uitvochten. Dit is in dit nummer niet anders en de gitaarsolo, van gast Soren Andersen mag naast een pak gitaarsolo’s van Ritchie Blackmore komen te staan. ‘Lilith’s Nightmare’ is donkerder qua klankkleur al wordt het nummer opgebouwd aan de hand van bluesschema’s, waarna het stevig rockende ‘Bermuda Blues’ overneemt. Dit is blues rock pur sang. ‘Andromeda’ wordt opgedeeld in twee delen en kent tal van wisselingen in tempo en ritme. ‘pt. 2’ is een instrumentaal stukje die kalm, rustig en sfeervol klinkt en ons hier een beetje in slaap wiegt. ‘Loners On The Run’ is een ballade, maar een die ons niet echt weet te raken. ‘The 11th Guest’ doet het weer een stuk beter en onze aandacht is terug opgewekt. Het is een mooi opgebouwd rockend nummer geworden met veel accenten op orgel en knap gitaarwerk. Blues en rock reiken elkaar de hand tijdens ‘Hunger’ en gaan samen verder tijdens het krachtige ‘Freedom Is A Prison’ dat ons opnieuw wat doet denken aan Deep Purple. Met Afsluiter ‘Inferno’ zit het album er weeral op. Deze stevig stampende rocker is een mooi voorbeeld van classic rock met een scheutje blues. We kunnen dan ook stellen dat Freddy And The Phantoms voor een aangenaam album in het (sub)genre hebben gezorgd dat, naar onze smaak, een heel goed begin en einde kent. Enkel het midden stuk – ‘Andromeda’, ‘Andromeda pt. 2’ en ‘Loners On The Run’ – bevalt ons niet, maar met acht op elf is dit album dus zeker geslaagd te noemen.

Luc Ghyselen (78)

Mighty Music PMZ 323

Tracklist: 1. First Blood Universe 2. River Of Hate 3. Lilith’s Nightmare 4. Bermuda Blues 5. Andromeda 6. Andromeda pt. 2 7. Loners On The Run 8. The 11th Guest 9. Hunger 10. Freedom Is A Prison 11. Inferno