Night Crowned: Impius Viam

Het Zweedse Night Crowned is een relatief jonge band maar wel met artiesten die al heel wat ervaring hebben opgedaan bij andere bands. Bassist / gitarist H. Liljesand ken je misschien van The Unguided of van Cipher System. J. Jaloma zit achter achter de drumkit bij o.a. Dark Funeral, Imperium en Ruined Soul. Gitarist / vocalist J. Eskilsson is ook actief bij Cipher System en heeft een verleden bij o.a. Eternal Grief. Lead vocalist K. Romlin was eerder al actief bij o.a. Dark Forest Of North en Disrated. Night Crowned ging in 2016 van start en zorgt voor een sublieme mix van melodic black metal en melodic death metal. Het gezelschap zorgde in 2018 voor de drie tracks tellende demo ‘Humanity Will Echo Out’. Deze drie tracks vind je ook terug op dit debuutalbum weliswaar in een andere volgorde. Vanaf de korte intro, ‘Impius Viam’, voel je dat dit goed komt en de heren laten er dan ook geen gras over groeien en zorgen dat je meteen ondergedompeld wordt in een stevige en krachtige trip met ‘Reborn’. Melodie, duisternis en agressie vinden elkaar blindelings en zorgen voor een spetterend en grandioos begin. De vocalen zijn “in your face”, stralen kracht en agressie uit, en passen perfect in de sound die de band neer zet. De drumpatronen en basslijnen stuwen het geheel vooruit en worden ondersteund door middel van superbe riffs. Voeg daar dan symfonische geluiden aan toe die voor extra grandeur zorgen en de schitterende melodieuze gitaarpartijen en je verkrijgt een schitterend voorbeeld van hoe melodic black metal en melodic death metal hand in hand gaan. Elf tracks lang, we vergeten de intro maar even, zorgt het viertal voor een waar festijn van koude duisternis en brutale agressie waar elk instrument tot uiting komt en elk accent tot in de puntjes is verzorgd. Meer hebben wij dan ook niet nodig om volledig overstag te gaan voor deze ‘Impius Viam’. Night Crowned zet zichzelf met dit debuut meteen op de metalkaart en mikt meteen hoog in de hiërarchie in dit segment van het zwaardere muzikale geweld. Wij zijn alvast onder de indruk, nu jullie nog.

Luc Ghyselen (95)

Noble Demon Records

Tracklist: 1. Impius Viam 2. Reborn 3. Nocturnal Pulse 4. IRA 5. Your Ending, Your Demise 6. Your Sacrilegious Flesh 7. Black Bone Cross 8. Unholy Path 9. All Life Ends 10. Beneath No One 11. No Room For Hope 12. Ego Sum Bestia