Outlaws: Dixie Highway

Southern rock is doorheen de jaren als (sub)genre altijd wat stiefmoederlijk behandelt geweest. Nochtans heeft het genre voor schitterende muziek gezorgd. Het genre is een mix van hard rock, rock ‘n’ roll, country rock en blues met de focus op mooie zang en schitterend gitaarspel. De hoogdagen van het (sub)genre lagen in de jaren zeventig met Allman Brothers Band en Lynyrd Skynyrd als voornaamste exponenten. Andere tot de verbeelding sprekende bands in het (sub)genre zijn o.a. Molly Hatchet, .38 Special, Van Zant, Charlie Daniels Band en Blackfoot om het maar bij die te houden. Minder bekend, zeker in onze contreien, is Outlaws, een gezelschap dat sinds 1967 actief is. Outlaws scoorde een aantal bescheiden successen met ‘There Goes Another Love Song’ (1975) en hun versie van ‘(Ghost) Riders In The Sky’ (1980). In al die jaren is het een komen en gaan geweest in de line-up van Outlaws. Vandaag bestaat Outlaws uit Henry Paul (gitaar, vocals), Monte Yoho (drums, percussion), Dale Oliver (gitaar, vocals), Randy Threet (bass, vocals), Dave Robbins (keyboards, vocals), Steve Grisham (gitaar, vocals) en Jaran Sorenson (drums, percussion). Dit zevental komt er nu aan met een nieuw full-album, het eerste sinds ‘It’s About Pride’ (2012). ‘Dixie Highway’ telt elf nummers die een perfecte symbiose vormen tussen hard rock, rock ‘n’ roll, country en blues. En precies zoals de ongeschreven regels van het (sub)genre voorschrijven, ligt de focus op de schitterende vocale samenspel en het superbe gitaarwerk die het volledige album lang domineren. Waarom Outlaws hier minder bekend is, weet ik echt niet, maar als je deze ‘Dixie Highway’ beluistert, kan je niet anders dan besluiten dat dit een absolute topper is in het (sub)genre. Opener ‘Southern Rock Will Never Dies’ vat het meteen allemaal samen. Een mooi up-tempo ritme dat je meteen mee tapt met je voet en een zich gemakkelijk in je hoofd nestelende tekst. De schitterende vocalen en het prachtige gitaarspel zorgen voor de extra aandachtspunten. Meteen ook een nummer die eer bewijst aan tal van overleden helden uit het (sub)genre. Een nummer dat kan uitgroeien tot een absolute klassieker in het (sub)genre. Ook het titelnummer, ‘Dixie Highway’, kan die weg opgaan. Opnieuw zorgen de sublieme vocalen en de machtige gitaarlijnen voor een super goed gevoel in deze uptempo song over een van de eerste wegen tussen “The South” en “The Midwest” tussen Chicago en Miami. Ik pikte er enkel die twee uit, maar moet je toch melden dat ook de negen overige tracks (wat dacht je bijvoorbeeld van het gedreven op boogie geënte ‘Rattlesnake Road’?) op dit album van hetzelfde hoge niveau zijn zodat je met ‘Dixie Highway’ een heel knap genre gebonden album aan je collectie kan toevoegen. Dat dit te zacht klinkt voor liefhebbers van extreme metal, daar kan ik inkomen, maar wie zich een beetje muziekliefhebber wil noemen moet ook open staan voor andere (sub)genres en dan kan deze ‘Dixie Highway’ van Outlaws een eerste aanzet zijn om Southern rock te gaan ontdekken.

Luc Ghyselen (85)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. Southern Rock Will Never Die 2. Heavenly Blues 3. Dixie Highway 4. Overnight From Athens 5. Endless Ride 6. Dark Horse Run 7. Rattlesnake Road 8. Lonesome Boy From Dixie 9. Showdown 10. Windy City’s Blue 11. Macon Memories