Hangatyr: Kalt

Hangatyr is een van de vele namen voor de Noorse god Odin en die wordt sinds 2006 ook gebruikt door dit Duits black metal gezelschap uit de buurt van Apolda. ‘Kalt’ is het derde full-album van deze band nadat we eerder al ‘Helwege’ (2010) en ‘Elemente’ (2014) te horen kregen. Zoals vele bands kiest ook Hangatyr voor teksten over de Noorse mythologie, maar met zo’n naam kan dit natuurlijk bijna niet anders. Dat er zo’n zes jaar tussen dit album en het voorgaande werk ligt is hoogst waarschijnlijk te wijten aan het vertrek van Tele die instond voor gitaar, keyboards en cleane vocalen. Die laatsten zijn nu zo goed als verdwenen en dat is wel jammer, want de schreeuwerige vocalen van Silvio die vooral in de eerste nummers gebruikt wordt, doet ons persoonlijk niet zo veel. In dit is niet omdat we de Duitse taal niet zo sterk beheersen, maar heeft alles te maken met het stemtimbre van de man. Gelukkig beter dit na een aantal nummers – of komt dit gewoon door de gewenning? – al komen er nog steeds mindere fragmenten in voor. Zowat elk van de acht tracks wordt lang uitgesponnen en we moeten durven toegeven dat we in het begin niet zo’n fan waren – Of knapten we teveel af op de vocalen? – terwijl we na een drietal nummers ons echt beter lieten meedrijven met de flow. Dankzij voldoende variatie in tempo, ritme en kracht, weet Hangatyr uiteindelijk toch te boeien. Er is immers steeds voldoende kracht aanwezig tijdens de donkere, koude en dreigende tracks om je gemakkelijk over de streep te trekken. En misschien komt het enkel door het feit dat wij wekelijks te veel verwend worden dat we deze ‘Kalt’ van Hangatyr net iets minder vinden dan een aantal andere releases die we te horen krijgen. Toch moeten we uiteindelijk ook toegeven dat er na een aantal nummers wat gewenning optreedt bij het luisteren naar de vocalen en dat de balans uiteindelijk toch redelijk positief uitvalt. Liefhebbers van black metal mogen deze ‘Kalt’ van Hangatyr dus toch aan hun “wanted”-lijstje toevoegen.

Luc Ghyselen (78)

Independent Release

Tracklist: 1. Niedergang 2. Entferntes ich 3. Firnheim 4. Blick aus Eis 5. Kalter Grund 6. …kalt 7. Mittwinter 8. Verweht