Depravation: III: Odor Mortis

Depravation is een Duits gezelschap dat in 2011 van start ging. De roots van de heren liggen ergens tussen hardcore, crust en sludge in, maar gaandeweg komen meer en meer invloeden uit death metal en vooral black metal om de hoek kijken. Op dit tweede full-album, dat zeven jaar na het debuut op de markt komt, is iets “blackened hardcore / crustcore” misschien een betere omschrijving van wat de band op je loslaat. En dan nog dekt dit niet echt de volledige lading. Maar hoe je het (sub)genre ook noemt waarin je deze Depravation kan onderbrengen, een ding staat vast: een gemakkelijk album is deze ‘III: Odor Mortis’ alvast niet geworden. Het album telt negen tracks en heeft een aantal luisterbeurten nodig om alles te laten doordringen. De heren openen met eigenzinnige klanken als een soort van intro tot ‘Casting Fear’, een track vol schuimbekkende razernij, agressie en woede die brutaal over komt en die je als voorbeeld voor het volledige album mag en kan gebruiken. Niet dat de overige tracks een klakkeloze kopie of een doorslag van dit nummer zijn geworden, verre van zelfs. Maar zeker op gebied van agressie en brutale kracht zit je al op de goede weg. Een grote uitzondering op die regel is ‘Sickness’ dat precies halfweg het album valt. Je kan het nummer dus als een echt serieus rustpunt beschouwen die het album in twee opsplitst. Het nummer krijgt een langzaam, gezapig ritme mee. De tekst wordt heel rustig en kalm eerder gesproken dan gezongen. En toch werkt ook deze track heel diep op je gemoed in. Daarna schakelen de heren, zeker op gebied van tempo, agressie en kracht terug een heel pak versnellingen hoger en razen ze weer verder doorheen de vier resterende tracks. Let wel, er komen voldoende eigenzinnige breaks en tempowisselingen aan bod om je aandacht er bij te houden zodat het geheel boeiend blijft. Dat niet iedereen hierdoor zal gecharmeerd worden, begrijpen we zeer goed, maar liefhebbers van brute kracht en woedende agressie die verpakt zit in krachtige en toch melodieuze stukken muziek, moeten deze nieuwe van Depravation een kans geven. Wij waren alvast aangenaam verrast door het werk van dit Duitse gezelschap.

Luc Ghyselen (90)

LifeForce Records LFR 196

Tracklist: 1. Casting Fear 2. Peitschenhieb 3. Misery 4. Beug Dich 5. Sickness 6. Amboss 7. Arrival 8. The Endless Night 9. Nothingness