Leeched: To Dull the Blades Of Your Abuse

‘To Dull The Blades Of Your Abuse’ is reeds album nummer twee voor het uit Manchester, Verenigd Koningkrijk, afkomstige Leeched. Voorgaande titels van debuut ‘You Took The Sun When You Left’ en hun eerste ep ‘Nothing Will Grow From The Rotten Ground’ getuigden ook al van een mistroostig wereldbeeld. Dat betert niet eenmaal je het album beluistert. De oncompromisloze hardcore, die vaak leentjebuur speelt bij metal, noise en grindcore straalt een aura uit van totale hopeloosheid uit. Eerst en vooral zal Leeched hun muziek niet voor iedereen zijn. Brutaal, donker en ontoegeeflijk, het is niet je ouders hun hardcore, zoveel is duidelijk. ‘To Dull The Blades Of Your Abuse’ begint met een nogal chaotische binnenkopper waarvan we hoopten dat het geen voorbode voor de rest van het album was. Gelukkig is dit niet het geval, alhoewel ongepolijstheid zeker structureel is aan hun geluid. Op eerste instantie lijkt Leeched muziek te maken uit hun onderbuik, gewelddadig en straight to the point, zonder kwaadheid en irritatie te verbergen. Het brengen van hun primordiale gevoelens, compleet met spuug uit de bek en tot het bloed uit je tot vuisten gebalde handen sijpelt. We kunnen natuurlijk sympathiseren, iedereen heeft wel al eens het wit voor zijn ogen zien komen. Of de band nu afkomt met trage of snelle stukken, sowieso word je murw gebeukt. Onze favoriete momenten zijn dan ook de wilde uitbarstingen die volgen op de slome stukken. Nu leidt zo’n ingesteldheid ons ook tot de vraag: “is er nergens een glimmer van hoop te bespeuren?” Naar onze mening ging dit het album nog wat mooier maken. Nu is dit nog maar het tweede album van deze jonge honden, en jonge honden zijn nu eenmaal kwaad. Let trouwens ook eens op de esthetiek van de band. Naast fraai (doch deprimerend) artwork is het ook zeer herkenbaar. Voor mensen die het zonlicht liever schuwen…

Levi De Luycker (80)

Prosthetic Records

Tracklist: 1. Hound’s Jaw 2. The Grey Tide 3. I, Flatline 4. Now It Ends 5. Earth And Ash 6. Famine At The Gates 7. Praise Your Blades 8. Burn With Me 9. Let Me Die 10. Black Sun Ceremony