Black Lilium: Dead Man’s Diary

Het Duitse Black Lilium is een melodic progressive metal band die in 2014 werd opgestart. Nu komt het gezelschap – Felix Hochkeppel (vocals, keyboards),
 Marcel Wroblewski (gitaar), Maurice Scholz (gitaar), Lasse Lammert (bass) en
 Jan Knoop (drums) – er aan met een allereerste full-album. Elf tracks vind je terug op ‘Dead Man’s Diary’. Melodie staat hier echt wel centraal in de vrij aanstekelijke en erg toegankelijke songs die naar onze smaak eerder een mix vormen van pop en melodic metal. Naar invloeden van progressive metal moeten we echt zoeken. We geven wel toe dat de nummers mooi worden opgebouwd en dat er goed wordt gemusiceerd, maar daar houdt het voor ondergetekende zowaar mee op. De nummers worden rustig en mooi gebracht, maar missen overduidelijk kracht om liefhebbers van metal over de streep te trekken wegens te gepolijst en te veel richting pop uitgaand. Vergelijkingen maken met andere bands doe ik niet zo graag, maar Black Lilium is, naar mijn bescheiden mening, een mindere versie van bijvoorbeeld Asia, een band waar kracht en aanstekelijkheid wel hand in hand gaan in uitmonden in catchy en toegankelijke nummers met hitpotentieel. Zo’n zevenenveertig minuten lang zit ik in mijn luie zetel te wachten tot er een hoogtepunt aanbreekt, tot ik naar het puntje van die zetel opschuif, tot ik een gat in de lucht kan springen, … maar nee, het blijft bij goed afgewerkte nummers met soepele vocalen, veel keyboardpartijen en mooi uitgewerkte arrangementen. Voor sommige muziekliefhebbers is dit voldoende, maar, helaas, wil ik wel wat meer horen dan mooi afgewerkte melodieuze radiovriendelijke nummers. Een volgende keer mogen een pak kracht en wat meer rauwe kantjes toegevoegd worden.

Luc Ghyselen (60)

Independent Release

Tracklist: 1. Beast In The Backseat 2. Paragon Of Imperfection 3. Demon In Disguise 4. Start All Over 5. Never 6. Walls Around My Soul 7. Everything I Am 8. The Ones You Made Us 9. My Purpose 10. Dead Man’s Diary 11. Ghosts Without A Voice