Black Royal: Firebride

Black Royal is een band uit het Finse Tampere die in 2013 werd opgestart. Na twee ep’s – ‘The Summoning Pt. I’ (2015) en ‘The Summoning Pt. 2’ (2016) – was er ook al het debuutalbum ‘Lightbringer’ (2018) waar je hun mix van black metal en sludge kon ontdekken. Zelf omschrijft Black Royal hun sound als ‘Death Blues’. Op dit tweede album gaan de heren verder met de ontwikkeling van hun sound. ‘Coven’ opent deze ‘Firebride’ en doet dit in eerste instantie heel rustig en kalm. Daarna zwellen de tonen aan en na ongeveer een minuut barst het nummer echt open met een stevige kracht. Ruwe vocalen en een donkere dreigende massieve kracht vullen de kamer als het nummer tot volle ontplooiing komt. Het tempo wordt wat hoger gelegd voor ‘Hail Yourself’, een stevig op je in beukende track die je nekwervels stevig op de proef stelt. Daarna krijg je de vooruitgeschoven single te verwerken. ‘Pagan Saviour’ werd geïnspireerd door de heksenjacht in het begin van het christendom. Het nummer zelf doet me denken aan het betere werk van bands als Behemoth en Rotting Christ: stevig en krachtig, brutaal en dreigend, en toch met pakken melodie. Daarna gaat het gezelschap krachtig en stevig op dit elan door. ‘All The Witches’ laat up-tempo stukken mooi samensmelten met trage, loodzware fragmenten en zorgt zo voor pakken variatie binnen het (sub)genre. Met ‘313’ krijg je een sfeervol instrumentaal rustpunt met akoestische gitaar en wat gefluit van vogeltjes, waarna ‘Gods Of War’ opnieuw volle kracht vooruit door de speakers knalt. De black metal invloeden hebben meer plaats gelaten voor sludge zodat deze track wel op een stijlbreuk lijkt met de nummers voor het rustpunt. Toch hoor je overduidelijk dat ook dit een Black Royal nummer is dankzij de ruwe vocalen en de immens loodzware dreigende kracht die het nummer uitstraalt. Het tempo wordt weer wat opgeschroefd voor het stomende en krachtige ‘The Reverend’. Energie en gedrevenheid krijg je er gratis bij. Een stevig basslijnen zet ‘Firebride’ in terwijl het nummer dan onder stoom komt met een stevige brutale kracht die ongenadeloos op je inbeukt. ‘For The Dead Travel Fast’ laat een mooie symbiose horen tussen de black metal en de sludge invloeden die de band gebruikt om hun sound op te bouwen. Met een kort stukje vrouwelijke vocalen krijgt dit nummer nog een speciaal accentje mee en dat waarderen we hier wel. Toch moeten we na afloop van deze intense schijf vaststellen dat wij vooral voeling hebben met de eerste vier nummers. Vanaf het rustpunt (‘313’) is het iets minder naar onze smaak. Maar opgelet, je zal ons niet horen zeggen dat ‘Firebride’ daarom een minder goed album is geworden. Nee, heel zeker niet. Black Royal heeft immers pakken krediet opgebouwd met het eerste deel (dat we bijwijlen subliem vinden), en verliest enkel wat van zijn pluimen in deel twee. We kunnen ons echter evengoed verzoenen met liefhebbers die net het omgekeerde beweren, want over geuren en kleuren valt niet te twisten, en vandaar dat we dit tweede album van Black Royal dan ook aanraden aan elke liefhebber van zowel black metal als sludge.

Luc Ghyselen (88)

Suicide Records

Tracklist: 1. Coven 2. Hail Yourself 3. Pagan Saviour 4. All The Witches 5. 313 6. Gods Of War 7. The Reverend 8. Firebride 9. For The Dead Travel Fast